Επεισοδιακή η εκλογή Ακερμαν ως νέου προέδρου της Τράπεζας Κύπρου

Επεισοδιακή η εκλογή Ακερμαν ως νέου προέδρου της Τράπεζας Κύπρου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τυπική εκλογή του νέου Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου και του νέου προέδρου της, Γιόζεφ Ακερμαν, άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού της Deutsche Bank, έγινε χθες σε μια επεισοδιακή γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, που διεξήχθη εν μέσω βίαιων διαμαρτυριών των ομολογιούχων και καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου. Τα επεισόδια οδήγησαν σε επανειλημμένες διακοπές των εργασιών της συνέλευσης, ενώ είχαν ως κατάληξη να φυγαδευτούν από το κτίριο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

Η αιτία δεν ήταν άλλη από την ένταση των διαμαρτυριών των ομολογιούχων και καταθετών της Λαϊκής για τις απώλειες που υπέστησαν τον Μάρτιο του 2013, όταν είδαν να κατάσχονται τα κεφάλαιά τους στο πλαίσιο της «διάσωσης με ίδια μέσα», της γνωστής πλέον ως «bail in» που εν τω μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην περίπτωση των δύο κυπριακών τραπεζών. Ετσι, ενώ είχαν αρχίσει οι εργασίες της γενικής συνέλευσης, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους ομολογιούχους καταθέτες, που ήταν περίπου 200, εισήλθαν στην αίθουσα της συνέλευσης από τα παράθυρα και άρχισαν να σπάνε γλάστρες και να διαμαρτύρονται με φωνές κατά των αποφάσεων που ελήφθησαν εις βάρος τους.

Επιχείρησαν να μεσολαβήσουν και να κατευνάσουν τα πνεύματα άνδρες της ασφάλειας που διαβουλεύθηκαν με τους διαδηλωτές σε διπλανή αίθουσα του ισογείου της τράπεζας. Προκλήθηκε, όμως, μικροεπεισόδιο όταν έφθασε στον χώρο της συνέλευσης ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι ομολογιούχοι και καταθέτες τον κάλεσαν με έντονο ύφος να παρέμβει στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τις απομειώσεις των αξιογράφων και των καταθέσεών τους. Φυγαδεύτηκαν, έτσι, οι δύο πολιτικοί και συνεχίστηκαν οι εργασίες της γενικής συνέλευσης για να διακοπούν εκ νέου εν μέσω φωνών και διαμαρτυριών και να αρχίσουν πάλι και να ολοκληρωθούν με την έγκριση του νέου δεκαμελούς Δ.Σ. με συντριπτική πλειοψηφία 99%.

Ετσι ο Τζον Χουρικάν, εκ των νέων μελών του Δ.Σ. μιλώντας από το βήμα της συνέλευσης υποσχέθηκε «ουσιαστικές αποδόσεις» για τους μετόχους και προσέθεσε πως η Τράπεζα Κύπρου είναι σε καλύτερη και ισχυρότερη θέση για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ο απερχόμενος πρόεδρος της τράπεζας, Κρίστης Χασάπης, υπενθύμισε, άλλωστε, πως τόσο ίδιος όσο και ο κ. Χουρικάν είχαν ζητήσει στην προηγούμενη γενική συνέλευση των μετόχων ένα μεγάλο συγγνώμη. «Η αποζημίωση των καταθετών δεν είναι εύκολη λύση» υπογράμμισε ο κ. Χασάπης και τόνισε πως δεν θα δώσει ψεύτικες ελπίδες σε όσους επλήγησαν οικονομικά από το πακέτο στήριξης της Κύπρου.

Από πλευράς των ομολογιούχων και καταθετών που έχουν υποστεί ζημίες έχουν υποβληθεί ομαδικές προσφυγές κατά της κυπριακής κυβέρνησης. Η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου είχαν επενδύσει τεράστιες ποσότητες σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και απώλεσαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, όταν έλαβε χώρα το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, το PSI. Τότε αυτές οι τεράστιες απώλειες έγινε άμεσα αντιληπτό ότι θα οδηγούσαν αναπόφευκτα στη χρεοκοπία τουλάχιστον της Λαϊκής Τράπεζας. Το τροποποιημένο σχέδιο διάσωσης στο οποίο συμφώνησε η Κύπρος τον Μάρτιο του περασμένου έτους, έθιγε μόνο τους καταθέτες και ομολογιούχους της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, ενώ άφηνε άθικτους τους καταθέτες και ομολογιούχους άλλων τραπεζών στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου διάσωσης, που προέβλεπε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Κύπρου ύψους 10 δισ. ευρώ, ετέθη σε εκκαθάριση η Λαϊκή Τράπεζα, ενώ οι ασφαλισμένες καταθέσεις έως 100.000 ευρώ μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου και κατασχέθηκαν οι ανασφάλιστες άνω των 100.000 ευρώ. Οι καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου υπέστησαν απομείωση της τάξης του 47,5% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Το μοντέλο της διάσωσης με ίδια μέσα που εφαρμόσθηκε στην περίπτωση των δύο κυπριακών τραπεζών επικρίθηκε επανειλημμένως από μερίδα οικονομικών αναλυτών, που επισήμαναν πως κλόνισε έναν από τους πυλώνες του οικονομικού συστήματος, την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή