Θ. Φορτσάκης: Οι σύλλογοι θα αποφασίσουν για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Θ. Φορτσάκης: Οι σύλλογοι θα αποφασίσουν για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα εξαιτίας της πρότασης του πανεπιστημίου Αθηνών να λαμβάνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία οι αποφάσεις για καταλήψεις, αποχές από τα μαθήματα κλπ.

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, πάντως, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Θόδωρος Φορτσάκης, επανέλαβε σήμερα ότι δεν στοχεύει στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, ενώ πρότεινε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι σύλλογοι για το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

«Δεν είπαμε ότι θέλουμε να καταργήσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους. Αντίθετα, θέλουμε να ενισχυθούν. Οι σύλλογοι θα κρίνουν αν θέλουν ή όχι την ηλεκτρονική ψηφοφορία» ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Mega Channel, ενώ σημείωσε ότι οι καταλήψεις «δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να προβάλλονται τα αιτήματα, αυτό πρέπει να γίνεται θεσμικά, να επιλέγεται ο διάλογος».

Ο κ. Φορτσάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των μετεγγραφών, διευκρινίζοντας ότι οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. «Δεν είπαμε ότι δεν θα εγγράψουμε τους φοιτητές, γιατί αυτό λέει ο νόμος, αλλά οι νόμοι πρέπει να εκδίδονται με βάση την πραγματικότητα. Πώς θα πάρουν πτυχία αυτά τα παιδιά; Θα τους εγγράψουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους διδάξουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά η πολιτεία θα πρέπει να μας βοηθήσει» τόνισε.

Στο μεταξύ, υπό κατάληψη τελούν η Νομική Σχολή και το Μαθηματικό Τμήμα και η κοσμητεία Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, η Γεωπονική, ενώ σήμερα αναμένεται να λήξει η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΕΜΠ.

«Οι καταλήψεις στο ΕΚΠΑ μειώνονται»

Νωρίτερα, την εκτίμηση πως οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μειώνονται παρά αυξάνονται εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, κάνοντας λόγο για «περιορισμένο» φαινόμενο.

Τόνισε πως η πρυτανικές Αρχές θέλουν μεν το διάλογο με τους φοιτητικούς συλλόγους, όμως ο τρόπος διαμαρτυρίας πρέπει να είναι «ενταγμένος στον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου».

«Η κατάληψη του πανεπιστημιακού χώρου δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να διαμαρτυρηθεί κανείς», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως οι καταληψίες θα πρέπει να καταλάβουν ότι με τις ενέργειές τους «υποβαθμίζουν την εικόνα του δημόσιου πανεπιστημίου» την πλέον ακατάλληλη στιγμή.

Σχετικά με τις μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών, ο κ. Φορτσάκης διευκρίνισε πως το ΕΚΠΑ δεν πρόκειται να αρνηθεί να εφαρμόσει το νόμο. Επισήμανε όμως πως οι νόμοι θα πρέπει να «σέβονται την πραγματικότητα», και επανέλαβε την έκκλησή του για επιστροφή όλων των 257 διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος, που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

«Δεν λέμε στην πολιτεία πως δεν μπορούμε να εγγράψουμε [τους φοιτητές], λέμε πως δεν μπορούμε να τους διδάξουμε», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι 257 διοικητικοί υπάλληλοι θα έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους ως το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς αν θα δεχόταν 257 νέους υπαλλήλους, παρά τους παλιούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, σχολίασε πως δεν είναι αντίθετος σε αυτό το ενδεχόμενο, όμως διερωτήθηκε γιο ποιο λόγο «να αλλάξουμε τους δικούς μας ανθρώπους» που γνωρίζουν τη δουλειά.

Μικροένταση έξω από το υπουργείο Παιδείας

Τέλος, το μεσημέρι της Παρασκευής μικροένταση σημειώθηκε έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου φοιτητές και μαθητές πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας, όταν η αστυνομία εμπόδισε τους συγκεντρωθέντες να φτάσουν έως την πύλη του υπουργείου.

Αντιπροσωπεία φοιτητών συναντήθηκε με τον καθηγητή και σύμβουλο του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Χριστόφορο Σκαμνάκη, ενώ η αντιπροσωπεία των μαθητών έγινε δεκτή από τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή