Προϋπολογισμός 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ

Προϋπολογισμός 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,9%, μείωση της ανεργίας στο 22,6% και μείωση του χρέους στο 171% του ΑΕΠ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015 για το επόμενο έτος. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι η τρόικα έχει διαφορετικές εκτιμήσεις και προβλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2015, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχει κενό και πως η πραγματικότητα έχει επιβεβαιώσει την κυβέρνηση πολλές φορές. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε σύνεση, ρεαλισμό, πνεύμα ενότητας και εθνική συνοχή σε ότι αφορά τον νέο προϋπολογισμό.

Σχετικά με το 2014 ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 0,6%, η οποία "αν όχι συντηρητική, είναι ρεαλιστική εκτίμηση", σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,8% του ΑΕΠ, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,7%, ενώ το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στα 318 δισ ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ότι απο τη ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες (σχετική απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σε λίγο) το όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ.

Στις 3 Δεκεμβρίου η ολομέλεια

O υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, παρέδωσε τον προϋπολογισμό στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρουσία και του πρωθυπουργού.

Η συζήτησή του θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, όπως αποφασίστηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων, σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συνεδρίαση της Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό θα αρχίσει την Τετάρτη στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 του μηνός, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα "υπάρχει σύγκλιση" και όλη η πίεση εστιάζεται στο θέμα του προϋπολογισμού.

 «Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα».

Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή