Και blog και περιοδικό και βιβλιοπωλείο

Και blog και περιοδικό και βιβλιοπωλείο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι αποτελεί μια ολοκαίνουργια «προσθήκη» στη γειτονιά του βιβλίου που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην οδό Σόλωνος και τη γύρω περιοχή, το μικρό βιβλιοπωλείο στην αρχή της Ασκληπιού κρύβει πίσω του μία ενδιαφέρουσα και καθόλου σύντομη ιστορία: Το 2006, τρεις παιδικοί φίλοι από το Αιγάλεω –ο δημοσιογράφος Νέστορας Πουλάκος, ο φωτογράφος Στράτος Προύσαλης και ο ιδιωτικός υπάλληλος Νίκος Μπίνος– αποφάσισαν να εκφράσουν έμπρακτα την αγάπη τους για τη λογοτεχνία δημιουργώντας ένα μπλογκ, το οποίο ονόμασαν «Βακχικόν», αποτίοντας φόρο τιμής στον Καβάφη.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, οι σταθεροί συνεργάτες του μπλογκ είχαν αυξηθεί τόσο, ώστε η συντακτική ομάδα αποφάσισε να το εξελίξει σε ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό περιοδικό. Παρά το γεγονός πως οι τρεις νεαροί βιβλιόφιλοι και εκκολαπτόμενοι συγγραφείς δεν είχαν προηγούμενη εκδοτική εμπειρία, το εγχείρημά τους δεν άργησε να αναγνωριστεί από το διαδικτυακό κοινό. Ενα από τα πρώτα ψηφιακά λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα, ήταν και το πρώτο που άρχισε να διευρύνει την ύλη του, συμπεριλαμβάνοντας κείμενα για τη δοκιμιογραφία, το σινεμά, το θέατρο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, αλλά και γνώμες, ταξιδιωτικά άρθρα κ.ο.κ.

Το περιοδικό εξακολουθεί να κυκλοφορεί κάθε τρεις μήνες, έχοντας καταφέρει να παραμείνει «ανοιχτό» και φιλόξενο για όλους όσοι ενδιαφέρονται να δημοσιεύσουν κείμενά τους, με μοναδικό κριτήριο την ποιότητα της γραφής τους. Η ιστοσελίδα Vaxkikon.gr ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με νέο υλικό κάθε Δευτέρα, προσελκύοντας περισσότερους από 30 με 35 χιλιάδες μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα. Στο μεταξύ, η ομάδα σταδιακά επέκτεινε τις δραστηριότητές της, κατ’ αρχάς με την έναρξη λειτουργίας του web radio, με καθημερινές εκπομπές ποικίλης ύλης, και στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ιδρύοντας τις ηλεκτρονικές εκδόσεις Vakxikon.gr. Ενα χρόνο αργότερα, η επιτυχία των πρώτων e-books τούς επέτρεψε να κάνουν ακόμη ένα βήμα, ακολουθώντας μια πορεία μάλλον… αντίθετη προς το ρεύμα, αφού άρχισαν να κυκλοφορούν τους τίτλους τους και σε έντυπη μορφή.

Στόχος τους είναι να εκδίδουν τουλάχιστον 30 βιβλία τον χρόνο, πάντα και σε ηλεκτρονική και σε συμβατική μορφή. Στους τίτλους που έχουν ξεχωρίσει μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται τα «Αποκηρυγμένα» ποιήματα του Καβάφη, οι νουβέλες του Μιγέλ ντε Ουναμούνο «Αγιος Μανουήλ ο Μάρτυρας. Η θεία Τούλα», η μοναδική στα ελληνικά «Ανθολογία σύγχρονης ισπανόφωνης ποίησης» και η «Τριλογία της κρίσης», αποτελούμενη από συνολικά 30 διηγήματα με θέμα τις διαφορετικές όψεις και επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης.

Ασκληπιού και Σόλωνος

Μετά το πέρασμα από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις στις έντυπες, η ομάδα Vakxikon ήταν έτοιμη για ένα ανάλογο «άλμα»: αυτή τη φορά, από το ψηφιακό σύμπαν στον φυσικό χώρο, αποκτώντας το δικό της εντευκτήριο. Στη γωνία Ασκληπιού και Σόλωνος, το χαρτί και το μελάνι συνυπάρχουν αρμονικά με τα e-books, αφού οι επισκέπτες του βιβλιοπωλείου μπορούν όχι μόνο να περιεργαστούν τα βιβλία, που βρίσκονται στα ράφια, αλλά και να ξεφυλλίσουν δωρεάν το σύνολο των ηλεκτρονικών εκδόσεων, χρησιμοποιώντας το διαθέσιμο tablet. Απώτερος σκοπός των εκδοτών είναι οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα e-books τους από το κατάστημα, με τη βοήθεια ειδικών προπληρωμένων καρτών. Στο κατάστημα, το οποίο εγκαινιάστηκε και επίσημα στις αρχές του μήνα, έχει πλέον μεταφερθεί το «στούντιο» του web radio του Vakxikon.

Το βιβλιοπωλείο λειτουργεί τις καθημερινές από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και τα Σάββατα έως τις 3 μ.μ. στη διεύθυνση Ασκληπιού 17. Περισσότερα για τις εκδόσεις και το ηλεκτρονικό περιοδικό στο www.vakxikon.gr. Την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7 μ.μ., τα θεατρικά έργα «Στην αποβάθρα/Μετά τη μάχη» του Ντενί Εμορίν και «Κατά Ιωάννη Αποκαθήλωση» του Αντρέα Πολυκάρπου, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Vakxikon.gr, θα παρουσιαστούν στο Polis art cafe (Στοά Βιβλίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή