Βούκινο οι ζωές των ανθρώπων στην οθόνη

Βούκινο οι ζωές των ανθρώπων στην οθόνη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​υτό που έκαναν παλιά οι κουτσομπόλες στα όρια μιας αυλής, σήμερα το κάνουν επάγγελμα ακριβοπληρωμένοι παρουσιαστές. Και όμως στις πρώτες έμεινε η ρετσινιά της κουτσομπόλας, αυτής που χώνεται και επικρίνει τη ζωή των γύρω της στην ακτίνα μιας γειτονιάς. Αντίθετα, στην τηλεόραση, οι παρουσιαστές κάνουν βούκινο τις ζωές των ανθρώπων με μεγαλύτερη συχνότητα και από τα δελτία ειδήσεων κάθε μέρα, και θεωρούνται ωραίοι.

Σε ένα βαθμό το κάνουν και για τον εαυτό τους, γιατί τους γαργαλάει και τους ίδιους, να τους αναπαράγουν οι παρόμοιες εκπομπές την επομένη. Ανακυκλώνουν με αυτό τον τρόπο το προϊόν και συγχρόνως επιβεβαιώνονται μέσω της επανάληψής του. Κακά τα ψέματα, ένα μεγάλο μέρος των δήθεν σελέμπριτις κάνουν θρύμματα τις ζωές των άλλων, ανενδοίαστα, με μοχθηρία, για να κρατήσουν ζωντανά τα λαίμαργα ένστικτα, θυσιάζοντας ακόμη και τις δικές τους προσωπικές στιγμές.

Η Φαίη Σκορδά αποκάλυψε στους τηλεθεατές πώς διαχειρίζονται με τον σύζυγό της Γιώργο Λιάγκα τα χρήματά τους και την επομένη, η δήλωσή της «δεν έχουμε κοινό λογαριασμό» έγινε αντικείμενο χλευασμού από την πρώτη πρωινή εκπομπή μέχρι την τελευταία απογευματινή. Κι εκεί ανάμεσα στο τι είναι ειλικρίνεια, τι παρορμητισμός ή μήπως κάτι άλλο πολύ πιο πεζό, κρατήθηκαν όλες οι εκπομπές του είδους και ενισχύθηκαν από τα σχόλια του ίδιου του συζύγου. Ο Γ. Λιάγκας είπε πως ξενύχτησε να δει την εκπομπή που ήταν καλεσμένη, γιατί είχε άγχος: «Θα φανεί τώρα το βρακάκι ή δεν θα φανεί…».

Ο μετρ του λάιφσταϊλ Πέτρος Κωστόπουλος εξομολογήθηκε κι αυτός στην τηλεόραση, πως ενώ εργάζονταν στο πρωινό του Μega με τη σύζυγό του, «ήμασταν χωρισμένοι έξι μήνες και δεν το ήξερε κανένας. (…) Το είπα σε πολλούς φίλους μου και μου λέγανε “πώς το αντέχεις να βγαίνεις κάθε μέρα το πρωί και το βράδυ να έχει γίνει κόλαση;”. Τα παιδιά μας το ξέρανε, έμενα αλλού για έξι μήνες. Είχα τρόμο μην τυχόν και πάρει είδηση κάποιος…».

Ο Μάρκος Σεφερλής έστρεψε την προσοχή του κοινού ακόμη πιο κάτω, περιγράφοντας πώς η σύζυγός του κόντεψε να ξεμαλλιάσει μια θαυμάστρια. Και εκείνη, υπερήφανη για το κατόρθωμα, το επιβεβαίωσε: «Αλήθεια λέει, δεν είναι πλάκα. (…) Της κατέβασα το μαλλί μέχρι το τραπέζι κάτω».

Μέχρι πρότινος η διαπόμπευση του ιδιωτικού βίου ήταν χαρακτηριστικό του κουτσομπολίστικου Τύπου. Τώρα το ξεκατίνιασμα δεν περιορίζεται σε ένα δημοσιογραφικό γκέτο, αλλά έγινε ολόκληρη πόρτα από την οποία ξεχύνεται καθημερινά, αβίαστα, η αισθητική της κλειδαρότρυπας και της μικρότητας. Ως τη στιγμή που θα ζητήσουν από το κοινό να σεβαστεί την ιδιωτική τους ζωή περισσότερο απ’ ό,τι σεβάστηκαν αυτοί τη ζωή των άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή