Λβιβ: Στην πιο… πολωνική πόλη της Ουκρανίας

Λβιβ: Στην πιο… πολωνική πόλη της Ουκρανίας

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Λβιβ  (Λεοντόπολη στα ελληνικά), το ουκρανικό alter ego της Κρακοβίας, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων, της Δυτικής Ευρώπης και της Ρωσίας, ιδρύθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τον πρίγκιπα Ντανίλο της Γαλικίας (σημερινή Δυτική Ουκρανία) προς τιμήν του γιου του, Lev (Λέων). Λόγω της κομβικής γεωγραφικής της θέσης, εξελίχθηκε σε δραστήριο εμπορικό κέντρο, σε σημείο μάλιστα να φτάσει, κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, να αναπτυχθεί ισχυρή ελληνική εμπορική παροικία, κυρίως από Κρητικούς. Στη συνέχεια, κατακτήθηκε από τους Πολωνούς, πέρασε στα χέρια των Αψβούργων, των Γερμανών, των Σοβιετικών και εντέλει των Ουκρανών, με όλες τις ιστορικές της φάσεις να αποτυπώνονται στα κτίριά της.

Σήμερα, παρ’ όλη τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί, ιδίως στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, η πόλη συνεχίζει να ζει ήρεμα και νωχελικά, να αποπνέει μια πολύτιμη, αφτιασίδωτη κεντροευρωπαϊκή αύρα αλλοτινών εποχών, αλλά και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον (με δυναμική υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022), δεδομένου ότι προσφέρει και την καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλη τη χώρα. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να περάσετε τα σύνορα (335 χλμ. από την Κρακοβία) για ένα short break στην ανερχόμενη ταξιδιωτικά και value for money πόλη Λβιβ.

Πρόκειται για μια μεσαίου μεγέθους πόλη, στο ίδιο μήκος κύματος με την ιστορική πολωνική πρωτεύουσα, αλλά ακόμα πιο αυθεντική και λιγότερο ανόθευτη, για την ώρα τουλάχιστον. Το ιστορικό της κέντρο έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και διαθέτει μια ενδιαφέρουσα κεντρική πλατεία (Ploshchka Rynok), όπου δεσπόζει το Δημαρχείο, από τα γραφεία του οποίου θα περάσετε για να ανεβείτε στον Πύργο του Ρολογιού για μια απίθανη πανοραμική θέα όλης της πόλης. Στην ανατολική πλευρά της πλατείας, ξεχωρίζουν το Μαύρο Σπίτι (4, Rynok Sq.) και ακριβώς δίπλα το αναγεννησιακό μέγαρο ενός προύχοντα κρητικής καταγωγής, που φημίζεται για το καλύτερα διατηρημένο ιταλικό patio σε ουκρανικό έδαφος. Στο No. 10, στη γωνία, βρίσκεται το κατάστημα Just Lviv It!, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε καλαίσθητα αναμνηστικά και φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ, ενώ στο No. 13 θα αναζητήσετε το Lvivski Pljacky με νόστιμες γλυκές και αλμυρές πίτες. Πολύ κοντά, στην οδό Serbska 3, κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο Lviv Handmade Chocolate, ένα πολυώροφο, παραμυθένιο σοκολατοποιείο-café με φοβερά σοκολατάκια.

Εκτός των άλλων, η πόλη κατακλύζεται από καταπληκτικές εκκλησίες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το παρεκκλήσι της οικογένειας Μπόιμ, ο ιησουίτικος ναός Πέτρου και Παύλου, η εκκλησία του τάγματος των Δομηνικανών με τον χαρακτηριστικό ροκοκό τρούλο, ο αρμενικός καθεδρικός ναός και, στον δρόμο μεταξύ του ιστορικού κέντρου και του art nouveau σιδηροδρομικού σταθμού, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που ανήκει στην Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ στην αντιδιαμετρική κατεύθυνση (με τα πόδια ή το τραμ No. 7), μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το διάσημο κοιμητήριο Lychakiv, θα λέγαμε το ανάλογο του παρισινού Père Lachaise.

Αφεθείτε να σας τυλίξει η διάχυτη μελαγχολική αχλή της πόλης, περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα στενά γύρω από την κεντρική πλατεία, ανηφορίστε μέχρι τον λόφο του κάστρου με τη μαμούθ ουκρανική σημαία, περιδιαβείτε το καταπράσινο πάρκο Stryisky, ανεβείτε σ’ ένα παλιομοδίτικο τραμ, προσέξτε τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες των σχετικά παραμελημένων, αλλά στιβαρών και χαραγμένων από την πατίνα του χρόνου κτιρίων, περπατήσετε κατά μήκος της λεωφόρου Svobody, αναμειχθείτε με τους ντόπιους, που απολαμβάνουν και αυτοί τον απογευματινό τους περίπατο, και παρακολουθήστε μια παράσταση στο περίφημο κτίριο της Οπερας, με την ξεχωριστή νεοαναγεννησιακή πρόσοψη. Με λίγα λόγια, δώστε προτεραιότητα σε έναν λιγότερο mainstream και περισσότερο off the beaten track αστικό προορισμό, έτσι ώστε να μαγευτείτε κι εσείς το συντομότερο από τη μυστηριακή ατμόσφαιρα μιας από τις λίγες εναπομείνασες και σχετικά ανεξερεύνητες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, πριν αλωθεί και αλλοιωθεί από τα κύματα του μαζικού τουρισμού…

Χρήσιμες πληροφορίες

Αφιξη: Στη Λβιβ μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς μέσω ανταπόκρισης στο νεοανακαινισθέν (με αφορμή το Euro 2012) διεθνές αεροδρόμιο της πόλης ή με ολονύχτιο wagon-lit 8 ωρών από την Κρακοβία ή με τρένο μέχρι την πόλη Przemysl, κοντά στα σύνορα, και μετά συνεχίζετε με λεωφορείο, καθώς και από το Κίεβο με τρένο υψηλής ταχύτητας (http://www.uz.gov.ua/en/). Συνάλλαγμα μπορείτε να κάνετε στο αεροδρόμιο ή σε οποιαδήποτε τράπεζα στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν πολλές, πολύ κοντά στο Hotel George. Υπολογίστε περίπου 1 ευρώ = 17 hryvnia.

Διαμονή: Hotel George (1, Cickiewicz Sq. – http://www.georgehotel.com.ua/), πρόκειται για το ιστορικότερο ξενοδοχείο της πόλης, στεγάζεται από το 1793 σε ένα εμβληματικό μέγαρο, σε κεντρικό σημείο, με δωμάτια που ξεκινούν από 17 ευρώ το δίκλινο με πρωινό!

Φαγητό-ποτό: Kabinet Café (12, Vynnychenka Str., 10.00-23.00) με μποέμικη ατμόσφαιρα, παλιά vintage έπιπλα, βιβλιοθήκη, χίπστερ νεολαίους και χαρακτηριστικό πιάτο το χοιρινό με βύσσινα και φιστίκια. Κάθε Τετάρτη διοργανώνονται λογοτεχνικές βραδιές (για όσους θέλουν να εξασκήσουν τα ουκρανικά τους!).

Βραδινή έξοδος: Παραστάσεις στην Οπερα της Λβιβ: http://opera.lviv.ua/en/

Συναυλίες στη Φιλαρμονική της Λβιβ: http://www.philharmonia.lviv.ua/en? mini=calendar%2F2014-11

Extra tip: 5-14 Δεκεμβρίου 2014 διοργανώνεται, με επίκεντρο τη Λβιβ, το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Jazz Bez, που καλύπτει πολλά είδη jazz (swing, fusion, bi-bop, jazz-rock, funk, cool, free jazz) και περιλαμβάνει μουσικά σχήματα από διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή