Ελληνική εγκεφαλική ποπ κερδίζει τη βρετανική μουσική σκηνή

Ελληνική εγκεφαλική ποπ κερδίζει τη βρετανική μουσική σκηνή

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γεννήθηκα στις 2 Φεβρουαρίου του 1986, έχω περάσει την ηλικία των 27 που πεθαίνουν οι ροκ σταρ, άρα σίγουρα δεν είμαι ροκ σταρ». Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, μετά τις πρώτες, λίγες στιγμές αμηχανίας όπου μπερδευόμαστε μεταξύ ενικού και πληθυντικού, ο Τιμολέων Βερέμης χαλαρώνει, αστειεύεται, μιλάει πολύ πιο άνετα.

Ισως καταλάβετε καλύτερα ποιος είναι αν σας πω το μουσικό του όνομα: Leon of Athens. Mια από τις νεότερες και πιο υποσχόμενες αφίξεις στην ελληνική αγγλόφωνη σκηνή. Τον γνωρίσαμε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια με τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Futrue» και το όχι και τόσο συνηθισμένο στις ελληνικές σκηνές γιουκαλίλι.

Αλλαγή πορείας

Τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησε η δεύτερη δουλειά του «Global», με την οποία ο Leon θα μπορούσαμε να πούμε ότι άλλαξε «πίστα». Δούλεψε σκληρά με παραγωγό τον Τόνι Ντούγκαν (Mogwai και Belle & Sebastian), μετακόμισε στο Λονδίνο όπου ζει μόνιμα πλέον εδώ και περίπου 1,5 χρόνο και με το νέο του άλμπουμ είδε το όνομά του σε μεγάλα μουσικά περιοδικά και εφημερίδες όπως το NME και ο «Γκάρντιαν».

Ο Leon of Athens ολοκληρώνει το πρώτο μέρος της ευρωπαϊκής του περιοδείας με μια συναυλία στην κεντρική σκηνή του «Σταυρού του Νότου» την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου. Στις 28 και 29 του μηνός ακολουθούν οι εμφανίσεις του στο Fix Factory of Sound στη Θεσσαλονίκη και στο Lab Art στον Βόλο. Επιστροφή στα πάτρια εδάφη μετά μια πολύ καλή και «διδακτική», όπως λέει ο ίδιος, περιοδεία στην Ευρώπη.

«Μαθαίνεις να αντεπεξέρχεσαι σε συνθήκες αρκετά ασφυκτικές από πλευράς χρόνου, ειδικά στα φεστιβάλ. Και φυσικά μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι κάθε φορά σε διαφορετικό χώρο και κοινό. Δεν θα έμενα όμως μόνο στις μουσικές εμπειρίες αυτής της “μετανάστευσης”. Μπορώ να πω ότι, επιπλέον, έχω ανακτήσει την ψυχραιμία μου. Την ψυχραιμία που σου δίνει η απόσταση από τα πράγματα. Είναι πιο καθαρό το βλέμμα μου σε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα».

Προς το παρόν πάντως τα πηγαίνει περίφημα έξω. Η υποδοχή της τελευταίας του δουλειάς από το κοινό και τους κριτικούς στη Βρετανία ήταν εντυπωσιακή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τον ανταγωνισμό με… θηρία. Στην αναφορά του ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Γκάρντιαν» κάνει λόγο για «ενδιαφέρουσα εγκεφαλική ποπ μουσική», το BBC London ξεχωρίζει τα τραγούδια του, το περιοδικό Q επιλέγει για τη στήλη «track of the day» (τραγούδι της ημέρας) το «Baby Asteroid». Καθόλου άσχημα…

«Τους αρέσει η μουσική μου. Ετσι απλά. Νομίζω ότι ίσως να παίζει κάποιο ρόλο και η καταγωγή μου. Το γεγονός ότι προέρχομαι από έναν τόπο διαφορετικό απ’ ό,τι οι περισσότεροι». Στο «Global» ο Leon of Athens λειτουργεί περισσότερο ως παλμογράφος της εποχής. Είναι ένας νέος άνθρωπος, σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα τα τελευταία χρόνια. «Ναι, είναι ακριβώς έτσι», μας λέει. «Θεματολογικά κάθε κομμάτι ασχολείται και με κάτι διαφορετικό. Το ομώνυμο μιλάει για έναν αιώνιο ταξιδευτή ο οποίος παρακολουθεί την πορεία της ανθρωπότητας και την καταγράφει. Και θέλει να φτάσει σε ένα σημείο που θα καταφέρει να κατακτήσει τη γαλήνη και την ησυχία. Είναι μια προσωπική αναζήτηση. Το “Slow Down”, που μιλάει για την Αθήνα, τον φασισμό, τη βία, το “Apartment” για τη ζήλια, το “Pilot” για τη μετανάστευση, τη φιλία, τον χρόνο που περνάει και το “Baby Asteroid” είναι μια φανταστική γιορτή που λαμβάνει χώρα στην άκρη του σύμπαντος, αν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Εχουν παίξει ρόλο οι σπουδές Φιλοσοφίας στις στιχουργικές σου αναζητήσεις; Μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω. «Η αλήθεια είναι ότι ντρέπομαι λίγο να λέω ότι έχω σπουδάσει Φιλοσοφία, γιατί οι σπουδές μου ήταν αρκετά επιδερμικές. Θα έλεγα ότι είμαι χομπίστας όχι φιλόσοφος, άσε που έχω και έναν συγκάτοικο στο Λονδίνο ο οποίος είναι καθηγητής Φιλοσοφίας, οπότε πρέπει να προσέχω τι λέω… Αν αναφέρεστε στο τι με εμπνέει πάντως, η απάντηση είναι: οτιδήποτε. Προσωπικό, κοινωνικό, μια τεράστια αλλαγή, μια μικρή λεπτομέρεια στην καθημερινότητα».

Επαφές και τραγουδοποιία

Ο Leon έχει την τύχη να βρίσκεται στο πιο ενδιαφέρον ίσως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μουσικό περιβάλλον, ειδικά για έναν καλλιτέχνη που κινείται στη σφαίρα της ποπ μουσικής. «Εχω επαφή με την καινούργια βρετανική σκηνή, συνεργάζομαι με μουσικούς που παίζουν και σε άλλα γκρουπ και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει μια επιστροφή στην τραγουδοποιία. Πέρασαν κάποια χρόνια που είχε υποχωρήσει από μια γενιά που κάπως τη σνόμπαρε, αλλά τώρα επιστρέφουμε στην καλή τραγουδοποιία».

Ο Leon of Athens δεν είναι ο μόνος Ελληνας καλλιτέχνης που δραστηριοποιείται έντονα στα μουσικά πράγματα της Αγγλίας. «Υπάρχει κινητικότητα», συμπληρώνει. «Είδα πολύ πρόσφατα δύο ελληνικά γκρουπ στο Λονδίνο, τους Planet of Zeus και τους Αcid Baby Jesus. Κινούνται και τα δύο στην ευρύτερη ροκ σκηνή και τα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Πάντως εγώ δεν έχω σκοπό να μείνω για πάντα έξω. Θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα». Επί ελληνικού εδάφους, το επόμενο ραντεβού με τον Leon έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Πέμπτη. Για μετά, βλέπουμε…

​​Τη συναυλία στον «Σταυρό του Νότου» θα ανοίξουν οι The Blank ενώ συμμετέχουν η Κατερίνα Ντούσκα και η Ειρήνη Σκυλακάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή