Σύγκλιση για τον τρίτο πόλο

Σύγκλιση για τον τρίτο πόλο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία απόψεων για την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου με εκφραστή τη Δημοκρατική Παράταξη, η οποία θα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ, καταγράφηκε στη χθεσινή συνάντηση του κ. Ευ. Βενιζέλου με τον κ. Κ. Σημίτη. Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα σε κλίμα πολύ διαφορετικό από εκείνο της Πέμπτης, όταν ο κ. Βενιζέλος υποδέχθηκε τον κ. Γ. Παπανδρέου στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη τόνιζαν ότι η υποστήριξη της υπόθεσης της Δημοκρατικής Παράταξης από τον κατ’ εξοχήν εκφραστή του εκσυγχρονισμού συνιστά και μια έμμεση πρόσκληση προς όλους όσοι προέρχονται από τη συγκεκριμένη τάση του ΠΑΣΟΚ, άσχετα με το πού βρίσκονται σήμερα.

Μετά τη συνάντηση στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συζήτηση κινήθηκε περί των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τα εθνικά θέματα. Κλείνοντας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Σημίτη «για την πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, κορμός της οποίας είναι φυσικά το ΠΑΣΟΚ». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Σημίτης εμφανίζει ακόμη πιο προωθημένες απόψεις για την υπόθεση της Κεντροαριστεράς. Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν πως η Δημοκρατική Παράταξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα». Και τονίζεται ότι ο κ. Σημίτης «επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί εντατικά η προσπάθεια συνεργασίας με όλες τις κινήσεις και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία του αναγκαίου ισχυρού πόλου για την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας».

Η δήλωση του κ. Σημίτη έγινε δεκτή με ικανοποίηση όχι μόνον από τη Χαρ. Τρικούπη, αλλά και από αρκετά στελέχη της «Ελιάς» που συμμετέχουν και στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης. Είναι ενδεικτική η κοινή δήλωση των κ. Π. Καψή και Ν. Μπίστη, οι οποίες εντόπισαν ότι η πρόσκληση συσπείρωσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στην προσπάθεια δημιουργίας ενός τρίτου πόλου που απηύθυνε ο κ. Σημίτης «έχει πολλούς αποδέκτες». Αν και δεν αναφέρονται ονομαστικά στους αποδέκτες, γίνεται σαφές ότι οι δύο άνδρες εννοούν αρχικά τα στελέχη που προέρχονται από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ και σήμερα είτε απέχουν από τις διεργασίες είτε τις επικρίνουν (όπως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου), αλλά και προς όσους διστάζουν να συμμετάσχουν στη Δημοκρατική Παράταξη, όπως ο κ. Σπ. Λυκούδης. Εκλαμβάνεται, επίσης, ως κριτική προς τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει ευθέως ταχθεί εναντίον αυτών των διεργασιών, αλλά και ως παραίνεση στον κ. Βενιζέλο για επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης της Δημοκρατικής Παράταξης, χωρίς αμφιθυμία.

Iκανοποίηση

Την ικανοποίησή τους για την έκβαση της συνάντησης των κ. Βενιζέλου και Σημίτη εξέφρασαν χθες, επίσης, στελέχη όπως οι κ. Λ. Γρηγοράκος και Κυρ. Πιερρακάκης. Ο κ. Γρηγοράκος αναφέρθηκε και στην επιχειρούμενη προσέγγιση με τον κ. Παπανδρέου εκτιμώντας (Βήμα Fm) ότι ο πρώην πρωθυπουργός τελικά θα συστρατευθεί με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημ. Παράταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή