Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΜΑΝΤΣΟ

Επίσημη έναρξη της «θερμοκοιτίδας» με εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο

Eπειτα από ένα χρόνο πιλοτικής δράσης, η «θερμοκοιτίδα» στο Ρομάντσο γιορτάζει την επίσημη έναρξη λειτουργίας της με ένα Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων, που περιστρέφονται γύρω από τη δημιουργικότητα και την Αθήνα. Νέες ομάδες προσκλήθηκαν να σχεδιάσουν παρουσιάσεις, ξεναγήσεις και άλλες δραστηριότητες με επίκεντρο το Ρομάντσο και τη γειτονιά του Γερανίου.

Ετσι, η εταιρεία Alternative Athens διοργανώνει μία εναλλακτική περιήγηση στην Ομόνοια (σήμερα στις 4 μ.μ.), το deBop εντοπίζει τα καλύτερα πολυεθνικά εστιατόρια της περιοχής (ανοιχτά όλο το Σαββατοκύριακο με ειδικό μενού για τους επισκέπτες του Ρομάντσου), η Big Olive έχει ετοιμάσει έναν γαστρονομικό περίπατο (Σάββατο 11 π.μ.) και ένα κυνήγι θησαυρού (Κυριακή 2 μ.μ.) και η ομάδα Αστυ ξεναγεί το κοινό στα ιστορικά κτίρια της Γερανίου (Κυριακή 6 μ.μ.).

Ακόμα, το onefilm_project παρουσιάζει το αποτέλεσμα ενός πρωτότυπου εγχειρήματος με τη συμμετοχή 132 χρηστών του Instagram, η πρωτοβουλία Ιχνη Εμπορίου ανακοινώνει τους νέους δημιουργούς που θα αναλάβουν τα ισόγεια καταστήματα της Στοάς Εμπόρων (Σάββατο 6 μ.μ.), δημιουργικοί άνθρωποι μοιράζονται τις εμπειρίες τους (Σάββατο 8.30 μ.μ.) και η Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity διοργανώνει εκδήλωση για το δικαίωμα στην ιθαγένεια (Κυριακή 5 μ.μ.). Η αποψινή βραδιά θα κλείσει με συναυλία και πάρτι.

​​Αναξαγόρα 3-5,

www.romantso.gr.

ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η σκοτεινή επταετία, σαράντα χρόνια μετά

Μια μεσαίου μεγέθους, πρωτότυπα στημένη (η σύλληψη της Ναταλίας Μπούρα) και συναρπαστική έκθεση ετοίμασαν οι άνθρωποι του Ιδρύματος της Βουλής και την παρουσιάζουν εδώ και λίγες ημέρες στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (λεωφόρος Αμαλίας 14).

Ο τίτλος της («Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών») τα λέει όλα, όμως προετοιμάστε τον εαυτό σας για μια διαφορετική εμπειρία: ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της περιήγησής του στην έκθεση, παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων, αλλά και πραγματοποιώντας τη δική του έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό, που είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας.

Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια φτιάχνουν μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε.

​​Διάρκεια

έως τις 12 Ιουνίου 2015.

ΠΛΑΚΑ

Το παζάρι του ΕΛΙΑ ένας θεσμός της Αθήνας

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο είναι ένας ανοιχτός θησαυρός, καθώς μέσα στα χρόνια έχει συγκεντρώσει μια αξιοθαύμαστη ποικιλία εντύπων, τεκμηρίων και αντικειμένων που δεν βρίσκονται πια στην αγορά και στην καθημερινή ζωή για να μας μεταδώσουν την αισθητική και την ατμόσφαιρα, τις επιστημονικές ζητήσεις, τις λογοτεχνικές προτιμήσεις, τα καλλιτεχνικά ρεύματα, την επικαιρότητα και την ψυχαγωγία της εποχής τους.

Το ΕΛΙΑ διοργανώνει από χθες βιβλιοφιλικό παζάρι που συνεχίζεται μέσα στο Σαββατοκύριακο στο κτίριο του ΕΛΙΑ, στην Πλάκα, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών. Ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και περιοδικά του 19ου και του 20ού αιώνα, παλιές εφημερίδες, καρτ ποστάλ, θεατρικά προγράμματα και κινηματογραφικές αφίσες, παρτιτούρες και μετοχές, παλαιά ραδιόφωνα και άλλα αντικείμενα εποχής θα πωλούνται σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές αρχίζοντας από τα δύο ευρώ.

​​Αγίου Ανδρέου 5, Πλάκα,

Σάββατο και Κυριακή, 12 μ. έως τις 5 μ.μ.

PUBLIC

Στην Ελλάδα ο Ιαν Ράνκιν

Ο Σκωτσέζος Ιαν Ράνκιν, κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισκέπτεται την ερχόμενη εβδομάδα την Ελλάδα. Την Τετάρτη (26/11) θα μιλήσει στο Public Συντάγματος και την Πέμπτη (27/11) στο Public της Θεσσαλονίκης στην Τσιμισκή.

​​Ωρες έναρξης: Αθήνα (9 μ.μ.),

Θεσσαλονίκη (7 μ.μ.).

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Καμεράτα με Μότσαρτ

Τις τρεις τελευταίες συμφωνίες του Μότσαρτ (αρ. 36, 40 και 41) θα ερμηνεύσει με όργανα εποχής η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή 23/11 (8.30 μ.μ.) υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου.

​​Κυριακή 23/11, 8.30 μ.μ.

Αίθουσα Χρ. Λαμπράκη.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο «104»

Η μαύρη κωμωδία του Παναγιώτη Χριστόπουλου «Πατρίσια Χάισμιθ: εισαγωγή στο σασπένς», με τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της διάσημης συγγραφέως αστυνομικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται από τη Δευτέρα (24/11) στο θέατρο «104». Η σκηνοθεσία είναι του Ιωσήφ Βαρδάκη.

​​Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ.

Ευμολπιδών 41

ΜΠΕΝΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Εγκαίνια

Στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη (26/11) η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου με τίτλο «Ζωγραφική απολογία». Η επιμέλεια είναι των Μαρίας Ξανθάκου και Κωνσταντίνου Παπαχρίστου.

​​Διάρκεια έως τις 11/1. Ωρα έναρξης εγκαινίων στις 8 μ.μ. Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο «Θησείον»

Πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα στο θέατρο «Θησείον» για την παράσταση «Κατερίνα», βασισμένη στο «Βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ. Η θεατρική διασκευή είναι του Γιώργου Νανούρη, η μουσική του Λόλεκ και πρωταγωνίστρια η Λένα Παπαληγούρα. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας τού συγγραφέα.

​​Τουρναβίτου 7, Θησείο,

τηλ. 210 3255444.

GAZARTE

Αφιέρωμα

Τα δέκα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας γιορτάζει ο γνωστός συνθέτης Δημήτρης Μαραμής με μια ξεχωριστή συναυλία τη Δευτέρα (24/11) στο Gazarte. Μαζί του θα εμφανιστούν η Βικτωρία Ταγκούλη, ο Ζαχαρίας Καρούνης, η Κορίνα Λεγάκη, ο Θοδωρής Βουτσικάκης και ο Αλέξανδρος Μποτίνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιλογές τραγουδιών και ορχηστρικών κομματιών από τους επτά δίσκους του.

​​Βουτάδων 32-34,

Γκάζι, 9 μ.μ.

JAZZPOINT

Βραδιές τζαζ

Στο όμορφο στέκι του Jazzpoint, στην Ακαδημίας, σημειώνουμε γι’ αυτή την εβδομάδα δύο ενδιαφέρουσες συναυλίες.

Απόψε η Ντέπυ Σακελλαρίου και οι Melodies Project με guest τον σαξοφωνίστα Γιάννη Κασσέτα. Την ερχόμενη Παρασκευή (28/11) οι Walking Hats με καλεσμένο τους τον Αστέριο Παπασταματάκη. Η ευκαιρία μας να γνωρίσουμε νέα πρόσωπα της ελληνικής τζαζ σκηνής.

​​Ωρα έναρξης 10.30 μ.μ.

Ακαδημίας 18, Σύνταγμα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Παιδική Τέχνη

Τα 20 χρόνια του γιορτάζει το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Πλάκα (Κόδρου 9) και την Παρασκευή 28/11 (7 μ.μ.) οργανώνεται μία μεγάλη γιορτή στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Σημαντικές προσωπικότητες, εκπρόσωποι μεγάλων μουσείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φίλοι και συνεργάτες, απόφοιτοι των εικαστικών του εργαστηρίων και εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, καλωσορίζουν την τρίτη δεκαετία ζωής του Μουσείου.

​​Παρασκευή 28/11, 7 μ.μ.

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή