Ενας… γαλαξίας στη θάλασσα

Ενας… γαλαξίας στη θάλασσα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βορειοανατολικό άκρο του Περσικού Κόλπου, στη θαλάσσια περιοχή του Αμπου Ντάμπι και δίπλα από το πανέμορφο νησί Λούλου, θα στηθεί από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου ο πιο… λαμπρός στίβος της ιστιοπλοΐας. Πρόκειται για τον τελικό των παγκοσμίων κυπέλλων, ο οποίος διεξάγεται για πρώτη φορά, και ανάμεσα στον «γαλαξία των αστέρων» υπάρχουν και έξι Ελληνες αθλητές. Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος τα είκοσι κορυφαία πληρώματα από κάθε ολυμπιακή κατηγορία και αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τους ιστιοπλόους μας οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να βρίσκονται στον… αφρό του αθλήματος.

Διακρίσεις και πολλές εμπειρίες από αυτή τη μεγάλη αθλητική γιορτή θα προσπαθήσουν να συλλέξουν οι Βύρων Κοκκαλάνης (RSX), Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιάλης (470), Σοφία Μπεκατώρου – Κώστας Τριγκώνης (Nacra) και Γιάννης Μιτάκης (Finn). Η ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας (ISAF) έχει κάνει αφιερώματα στους πρωταθλητές μας, γεγονός που δείχνει τον σεβασμό που τρέφει η διεθνής ιστιοπλοική κοινότητα για τους πρωταθλητές μας.

Η διοργάνωση θα θυμίζει παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς τα κορυφαία πληρώματα έχουν δώσει ραντεβού στην καταγάλανη θάλασσα του Αμπου Ντάμπι για να διεκδικήσουν, εκτός από τα μετάλλια, και τα 200.000 δολάρια που θα μοιραστούν οι νικητές. «Ανυπομονώ να αρχίσει. Πιστεύω ότι θα υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός ενώ η διοργάνωση θα είναι εντυπωσιακή», μας είπε ο Βύρων Κοκκαλάνης. Ο ιστιοπλόος των RSX (βρίσκεται στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάξης) θα βρει απέναντί του τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή και «ασημένιο» ολυμπιονίκη του Πεκίνου, Ζιλιέν Μποντάν (Γαλλία), τους κορυφαίους Πολωνούς Μαρζίνσκι και Μίσζκα κ.ά.

Ιδιαίτερο αφιέρωμα στους Μπεκατώρου – Τριγκώνη κάνει η ιστοσελίδα της ISAF. Τους αποκαλεί «το πλήρωμα με τα δύο ολυμπιακά μετάλλια, τις 7 ολυμπιακές εμφανίσεις και τα 11 παγκόσμια μετάλλια». «Ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλού επιπέδου. Είμαστε μια νέα ομάδα και θα επωφεληθούμε από τις εμπειρίες», μας είπε η «χρυσή» ολυμπιονίκης στα «470» του 2004.

Στη δεύτερη θέση του κόσμου, στα «470», φιγουράρουν οι Μάντης – Καγιαλής. «Πρόκειται για ένα νέο αγώνα που θέλουν να γίνει θεσμός. Θα κάνει καλό στην προβολή του αθλήματος», δήλωσε στην «Κ» ο Παναγιώτης Μάντης, ενώ ο Παύλος Καγιαλής πρόσθεσε: «Θα είναι ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς. Θέλουμε την πρωτιά για να ολοκληρωθεί ωραία το έτος».

Η «χρυσή» εξάδα κλείνει με τον Γιάννη Μιτάκη, ο οποίος έχει καταξιωθεί ως ένας από τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο στα Finn. Θα αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τον Σλοβένο ολυμπιονίκη Βασίλι Ζμπόγαρ και ανερχόμενους ιστιοπλόους, που έχουν στόχο να πρωταγωνιστήσουν το 2016. «Αποτελεί σπουδαία τιμή για έναν αθλητή να βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου. Θα είναι λίγοι, αλλά οι καλύτεροι ιστιοπλόοι της κλάσης», είπε ο πρωταθλητής μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή