Marella Agnelli: Κύκνειο άσμα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσωνυμία «ο κύκνος» την ακολουθεί από το 1953, όταν ο φωτογράφος Richard Avedon την αποκάλεσε έτσι θαυμάζοντας τον ψηλόλιγνο λαιμό της. Ήταν η χρονιά που η πριγκίπισσα Marella Caracciolo di Castagneto παντρεύτηκε τον κληρονόμο της FIAT, Gianni Agnelli, για να μοιραστεί μαζί του μισό αιώνα ζωής μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. Στα 87 της σήμερα, η Marella Agnelli καταθέτει τις αναμνήσεις της σε μια αυτοβιογραφική έκδοση με τίτλο «The Last Swan» (Ο τελευταίος κύκνος), για τις ανάγκες της οποίας συνεργάστηκε με την ανιψιά της, Marella Caracciolo Chia.

Γεννημένη στη Φλωρεντία, από Ιταλό πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα, η Agnelli σπούδασε καλές τέχνες στο Παρίσι και είχε δουλέψει πριν από το γάμο της ως βοηθός του φωτογράφου Erwin Blumenfeld στη Νέα Υόρκη. Μετά, αφοσιώθηκε στα καθήκοντα της συζύγου και μητέρας, στρέφοντας τη δημιουργικότητά της στη διακόσμηση των σπιτιών και των κήπων της οικογένειας σε διάφορα σημεία του κόσμου, από την καρδιά και τα περίχωρα του Τορίνο, μέχρι τη Ρώμη και τη Νέα Υόρκη.

Στο κομμάτι των εξομολογήσεων, πορτρέτα της για τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου συνδυάζονται με λήψεις από το προσωπικό της αρχείο – όπως φωτογραφίες από μια κρουαζιέρα στην Ελλάδα και μια επίσκεψη στη Σπετσοπούλα το 1965. Ενδιάμεσα, παρουσιάζονται όλες οι κατοικίες που διαμόρφωσε με τη συνδρομή σημαντικών αρχιτεκτόνων και interior designers, γεμίζοντάς τις με ανεκτίμητα έργα τέχνης.

Η αναφορά στα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής της -την αυτοκτονία του γιου της το 2000 και την κληρονομική διαμάχη με την κόρη της μετά το θάνατο του Agnelli- είναι σύντομη και ο επίλογος τη βρίσκει να κρατάει στην αγκαλιά τη δισέγγονή της, επίσης Marella.

Εκδόσεις Rizzoli: www.rizzoliusa.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή