Δίωξη στον Μας για το συμβολικό δημοψήφισμα στην Καταλωνία

Δίωξη στον Μας για το συμβολικό δημοψήφισμα στην Καταλωνία

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική εισαγγελία άσκησε σήμερα δίωξη εναντίον του προέδρου της Καταλωνίας, Αρτούρ Μας, για την διοργάνωση της συμβολικής ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας στις 9 Νοεμβρίου, τη διεξαγωγή της οποίας είχε απαγορεύσει η δικαιοσύνη.

Στον κ. Μας, καθώς και στην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Ζουάνα Ορτέγα και την περιφερειακή σύμβουλο για την Παιδεία, Ιρένε Ριγάου ασκήθηκε δίωξη για «πολιτική ανυπακοή, απιστία, κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημόσιων πόρων».

Η εισαγγελία είχε ανακοινώσει από την Τετάρτη ότι επρόκειτο να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, μετά τη διεξαγωγή της συμβουλευτικής ψηφοφορίας στην Καταλωνία στην οποία συμμετείχαν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, το 80% των οποίων είπε «ναι» στην ανεξαρτησία της επαρχίας.

Αν καταδικαστούν για πολιτική ανυπακοή ή για κατάχρηση εξουσίας, ενδέχεται να απαγορευθεί στους πολιτικούς αυτούς να ασκούν τα καθήκοντά τους. Για την υπεξαίρεση δημόσιων πόρων ενδέχεται να καταδικαστούν σε ποινές από τρία χρόνια φυλάκιση ως έξι χρόνια κάθειρξη. Η σύμβουλος Παιδείας κατηγορείται διότι τα δημόσια σχολεία χρησιμοποιήθηκαν ως εκλογικά κέντρα.

Ο Μας δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η απόφαση της εισαγγελίας να του ασκηθούν διώξεις δεν είναι «μόνο περίεργη, αλλά και απογοητευτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή