Διατηρεί το «Β» για την Ελλάδα ο οίκος Fitch

Διατηρεί το «Β» για την Ελλάδα ο οίκος Fitch

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή της βαθμολογίας της για την ελληνική οικονομία, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch δημοσίευσε την έκθεσή του για την Ελλάδα. Οι αναλυτές του οίκου διατήρησαν το «Β» για την αξιολόγηση της χώρας και χαρακτήρισαν τις προοπτικές της οικονομίας «σταθερές». Πάντως, ο οίκος υποστηρίζει ότι πιθανή πολιτική κρίση ως αποτέλεσμα πρόωρων εκλογών χωρίς αποτέλεσμα ή και μια αποτυχία να συμφωνήσει η Αθήνα με την τρόικα μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας.

Οι αναλυτές του Fitch αναφέρουν πως ο προϋπολογισμός είναι σε τροχιά για να πετύχει τον στόχο του 2014 και κάνει λόγο για εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, αναμένει ότι η τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2014, αλλά, όπως επισημαίνει, υπάρχει ρίσκο να κρατήσει έως τις αρχές του 2015.

Ωστόσο, σημειώνει πως η έκδοση ομολόγου 3 δισ. από την Αθήνα τον Απρίλιο έχει αυξήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, αν και η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι ακόμη αξιόπιστη. Μάλιστα, η Fitch υποθέτει ότι η μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση παραμένει εξαρτημένη από την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με το πρόγραμμα των επίσημων δανειστών.

Επίσης, υποστηρίζει πως η οικονομία έχει φθάσει στο κατώτατο σημείο, με το πραγματικό ΑΕΠ να ενισχύεται οριακά στο εννεάμηνο του 2014.

Στους παράγοντες που ο οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της Ελλάδας περιλαμβάνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών χωρίς αποτέλεσμα, τη μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ή την αποτυχία επίτευξης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, σε υποβάθμιση θα οδηγούσε και η μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή