Παραμένει το χάσμα κυβέρνησης – τρόικας

Παραμένει το χάσμα κυβέρνησης – τρόικας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Στην κορυφή του παγόβουνου βρίσκεται το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2015, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κάθε μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές έχει δική της ατζέντα. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, καταβάλλει προσπάθειες για να έρθουν πιο κοντά όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του Euroworking Group, Τ. Βίζερ, όσο και με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος πλέον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Π. Τόμσεν. Ωστόσο, ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ότι παράγοντες της τρόικας ξεκαθάριζαν στην «Κ» πως δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη εντός του Σαββατοκύριακου λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είχαν διαδραματιστεί μέχρι χθες.

Μετά την πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου που ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η τρόικα επιμένει στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2015 και η κυβέρνηση στη δική της θέση ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις σημείωναν στην «Κ» ότι η τρόικα εκτιμά το κενό αυτό σε 2-3 δισ. ευρώ και ζητάει ξεκάθαρα τη λήψη νέων μέτρων που θα το εκμηδενίσουν.

Χθες, είχε προγραμματιστεί νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και του κ. Χαρδούβελη, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Ο κ. Χαρδούβελης είχε σύσκεψη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη (υπάρχει το θέμα της εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου) και αμέσως μετά με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου.

Εντονες διαβουλεύσεις

Είναι σαφές πως οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ήταν και χθες έντονες, καθώς κάθε πλευρά έχει τη δική της ατζέντα:

1. Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα και «σκληρές» παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, καθώς τέτοιου είδους δράσεις θα την οδηγούσαν σε μία μη διαχειρίσιμη πολιτική κατάσταση.

2. Το ΔΝΤ δείχνει ανυποχώρητο ως προς το θέμα του δημοσιονομικού κενού, αποσκοπώντας να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε μια απόφαση μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εφόσον υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα και ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα λάβει, η μόνη οδός για να λυθεί το αδιέξοδο είναι η μείωση των στόχων σε επίπεδο που θα επιτυγχάνονται χωρίς νέα μέτρα. Κάτι τέτοιο θα διόγκωνε το χρηματοδοτικό κενό που ήδη καλείται να διαχειριστεί η Αθήνα για το 2015, αλλά όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη «είναι καλύτερα να αναζητάς 2 δισ. ευρώ έξτρα χρηματοδότηση, αντί 2 δισ. ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα». Οπως υποστηρίζουν παράγοντες με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, σ’ αυτή τη θέση δείχνει να προσχωρεί εσχάτως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ομως, ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης (με επικεφαλής τη Γερμανία) δεν συμφωνούν σε αυτή τη φάση για κάτι τέτοιο. Παράλληλα, η αύξηση του χρηματοδοτικού κενού θα μπορούσε να ανοίξει διάπλατα την πόρτα ενός νέου αυστηρού προγράμματος. Κάτι που η κυβέρνηση δεν το θέλει.

3. Πηγές των Βρυξελλών δήλωναν στην «Κ» πως χρειάζεται να υπάρξει κινητικότητα από την πλευρά της Αθήνας μέχρι την επόμενη εβδομάδα -εννοώντας κάποια υποχώρηση- ώστε να παραμείνει η πιθανότητα να κλείσει η αξιολόγηση προλαβαίνοντας το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Κατά τους ίδιους, τρία είναι τα βασικά θέματα που θα κατεύναζαν τουλάχιστον το ευρωπαϊκό κομμάτι της τρόικας και θα έδιναν σοβαρές πιθανότητες να κλείσει η αξιολόγηση:

• Περαιτέρω ανεξαρτησία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), καθώς θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως αναμενόταν.

• Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων κυρίως στα νησιά. Οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι ορισμένα νησιά είναι πιο πλούσια και από την Αττική και δεν έχουν λόγο να απολαμβάνουν μειωμένο ΦΠΑ.

• Να θεσπιστούν κριτήρια για το ποιος μπορεί να αξιοποιήσει τις διευκολύνσεις των δόσεων για αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, οδηγώντας ουσιαστικά σε μείωση των δικαιούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή