Ενταση έξω από το υπουργείο Παιδείας

Ενταση έξω από το υπουργείο Παιδείας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία εβδομάδα κατά την οποία θα κριθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων εισέρχεται από τη Δευτέρα το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ευρύτερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το «κόκκινο πανί» είναι οι επιλογές του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη να επιβάλει ένα νέο τρόπο λειτουργίας με στόχο να αποτρέψει τα εκφυλιστικά φαινόμενα ανομίας (π.χ. καταλήψεις, επεισόδια κατά καθηγητών και φοιτητών). Βέβαια, το ουσιαστικό διακύβευμα είναι ο αποκλεισμός των φοιτητικών παρατάξεων από τη συνδιοίκηση των ιδρυμάτων. Κάτι που προβλέπεται από τον νόμο-πλαίσιο 4009/2011 και αφορά όλα τα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα το ΕΚΠΑ να συγκεντρώνει μεν τα φώτα της δημοσιότητας αλλά το κλίμα να είναι τεταμένο σε όλα τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων, μιλώντας στην «Κ», εκτίμησαν ότι υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς οι καταλήψεις να συνεχιστούν τουλάχιστον έως την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα που έχει προγραμματιστεί απεργία από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Από την άλλη, πανεπιστημιακοί με συνδικαλιστική δράση ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν διακρίνεται ιδιαίτερη δυναμική στις σημερινές καταλήψεις. Βέβαια χθες υπήρξε ένταση έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου φοιτητές και μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου- λάμψης, ενώ προχώρησαν και σε μία προσαγωγή.

Από την πλευρά του, χθες ο κ. Φορτσάκης προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις κατά της πρότασής του περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας λέγοντας ότι «δεν είπαμε ότι θέλουμε να καταργήσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους. Αντίθετα, θέλουμε να ενισχυθούν. Οι σύλλογοι θα κρίνουν αν θέλουν ή όχι την ηλεκτρονική ψηφοφορία». Είχε προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση της πρυτανείας την Πέμπτη. Για το θέμα των μετεγγραφών ο κ. Φορτσάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αρνηθεί να εφαρμόσει τον νόμο, αλλά πρόσθεσε ότι το ΕΚΠΑ χρειάζεται να ενισχυθεί σε προσωπικό και πόρους για να αντιμετωπίσει τις επιπλέον ανάγκες λόγω μετεγγραφών.

Μάλιστα, με το θέμα των μετεγγραφών σχετίζεται και η συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία από τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ, θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε τα ΑΕΙ να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων τους. «Ο νέοι άνθρωποι παρακολουθούν απορημένοι τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Παιδεία. Κόμματα να χρησιμοποιούν μαθητές για καταλήψεις, προκειμένου να πετύχουν τους πολιτικούς τους σκοπούς. Μειοψηφίες που επιβάλλουν με τη βία την άποψή τους, κλείνοντας σχολές και τρομοκρατώντας φοιτητές και καθηγητές. Πλέον οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, ώστε να μπει επιτέλους μια τάξη στην εκπαιδευτική διαδικασία» δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης. Και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα εισαγωγής, που θα αποσυνδέσει την απόδοση στο Λύκειο με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη φύλαξη των ιδρυμάτων από ειδικό σώμα που θα εγγυάται την ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Οσον αφορά το φοιτητικό κίνημα, το ζητούμενο δεν είναι να γίνεται ηλεκτρονικά, μια ψηφοφορία. Το ζητούμενο είναι να δυναμώσουν ξανά οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής των εκπροσώπων των φοιτητών στις συνεδριάσεις των οργάνων των ΑΕΙ και τη θέσπιση ειδικού νόμου που να ορίζει κεντρικά, τη λειτουργία των συλλόγων μέσα από μια νέα Ενωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή