Οι απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα funds

Οι απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα funds

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνθήκες υπό τις οποίες θα γίνει μια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα και ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειρισθεί το τραπεζικό σύστημα είναι τα δύο κεντρικά ζητήματα επί των οποίων ζητούν απαντήσεις τα ξένα funds που έχουν ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα ή διερευνούν τις προοπτικές εισόδου τους στη χώρα μας. Αυτοί είναι οι δύο άξονες επί των οποίων θα απαντήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης στις ενημερωτικές συναντήσεις που θα έχει στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα. Στον κύκλο των ενημερωτικών συναντήσεων, ο οποίος διοργανώθηκε από τον τραπεζικό – επενδυτικό οργανισμό Nomura, θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Pimco, Merrill Lynch, York, Wellington, Norges Bank, Baupost, Bluecrest, Baring και Moore. Σε παράλληλη ενημερωτική συνάντηση, που διοργανώνει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ο κ. Γ. Μηλιός θα κληθεί να τοποθετηθεί επί των ζητημάτων αυτών.

Η κυβερνητική αλλαγή ενδιαφέρει τους επίδοξους επενδυτές, που θέλουν να αξιολογήσουν πόσο ασφαλείς είναι οι τοποθετήσεις που έχουν ήδη κάνει στην Ελλάδα και εάν η συγκυρία προσφέρεται για να τις ενισχύσουν. Αναφορικά με τις τράπεζες, τα ερωτήματά τους επικεντρώνονται στο πώς θα λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις διοικήσεις και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες τους.

Βασικό μέλημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμπεδωθεί η άποψη –και πιστεύουν ότι το έχουν επιτύχει– ότι δεν αμφισβητείται ο σταθερός προσανατολισμός της χώρας στην Ευρώπη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί μέσω των τακτικών συναντήσεων με ξένα funds να κάνει γνωστή τη θέση του ότι το Μνημόνιο απέτυχε και έχει ανοίξει τρία μεγάλα θέματα: δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, που δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα σε μια οικονομία όπως αυτή της Ελλάδας, μεγάλο ιδιωτικό χρέος για το οποίο θα πρέπει να δοθεί κάποια λύση και παρατεταμένη λιτότητα, που θα πρέπει να σταματήσει με στροφή προς πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν σε αυτές τις συναντήσεις λένε ότι οι συνομιλητές τους εμφανίζονται να συμφωνούν στις διαπιστώσεις για τα δύο πρώτα θέματα, ενώ για το τρίτο παραπέμπουν στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Ο προϋπολογισμός

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον κ. Γκ. Χαρδούβελη είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στη λογική του Μνημονίου, σύμφωνα με δήλωση του υπευθύνου Οικονομικών του κόμματος, Ευ. Τσακαλώτου. Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ είναι, κατά τον κ. Τσακαλώτο, πιστή στους μνημονιακούς στόχους, ενώ, επιπλέον, η μείωση των δημοσίων επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος, η περικοπή δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη και η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, με μείωση των δαπανών των υπ. Παιδείας, Υγείας και Εργασίας κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση και πάλι με φέτος, συμμορφώνονται με το κοινωνικό μοντέλο που προωθεί το Μεσοπρόθεσμο. Ο κ. Τσακαλώτος προσθέτει στη δήλωσή του ότι «το μόνο που μένει να μάθουμε είναι οι προτιθέμενοι χρόνοι εφαρμογής και οι νέες δικλίδες συμμόρφωσης που τελικά θα συμφωνηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή