«Πράξτε όσα συμφωνήσατε, κύριε Πούτιν»

«Πράξτε όσα συμφωνήσατε, κύριε Πούτιν»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία καταδίκασε χθες, από το Κίεβο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καλώντας τη Μόσχα να τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία του Σεπτεμβρίου, που προβλέπει την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Απευθυνόμενος ρητορικά στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο κ. Μπάιντεν είπε: «Πράξτε όσα συμφωνήσατε, κύριε Πούτιν!», ενώ σχολιάζοντας την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αξιών του διεθνούς συστήματος».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απογοήτευσε τους οικοδεσπότες του, οι οποίοι επιθυμούσαν να μιλήσει συγκεκριμένα για την αμυντική και άλλη βοήθεια της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο. Αντ’ αυτού, ο κ. Μπάιντεν μίλησε γενικά, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντα μια δημοκρατική Ουκρανία.

Πεντακομματική συμμαχία

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων του ουκρανικού Κοινοβουλίου ανακοίνωσαν χθες τον σχηματισμό πεντακομματικής κοινοβουλευτικής συμμαχίας, που θα φέρει κοντά το κόμμα του προέδρου Ποροσένκο, εκείνο του πρωθυπουργού Γιάτσενιουκ, αλλά και της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Η συμμαχία αυτή θα έχει την απαιτούμενη ισχύ για να ψηφίσει συνταγματικές αναθεωρήσεις.

Στο μεταξύ, τον ένα χρόνο από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου τίμησαν χθες δεκάδες πολίτες, που κατέθεσαν στεφάνια και άναψαν καντήλια στη μνήμη των περίπου 100 νεκρών.

Οι συγγενείς των θυμάτων φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου Ποροσένκο, που μετέβη στην πλατεία για να καταθέσει στεφάνι, διαμαρτυρόμενοι για την ολιγωρία της ουκρανικής Δικαιοσύνης να αποδώσει ευθύνες για την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών. Η οργή των συγγενών στην πλατεία Μαϊντάν ήταν τέτοια, που η συνοδεία του αντιπροέδρου Μπάιντεν προτίμησε να ακυρώσει προγραμματισμένη κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Μαϊντάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή