Εκλογές-δημοψήφισμα για τα «αμπενομικά» στην Ιαπωνία

Εκλογές-δημοψήφισμα για τα «αμπενομικά» στην Ιαπωνία

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Η Βουλή της Ιαπωνίας διαλύθηκε χθες ενόψει πρόωρων εκλογών που ορίστηκαν για τις 14 Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έδωσε στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος με το ερώτημα «πρέπει να προωθήσουμε τα αμπενομικά ή να τα εγκαταλείψουμε;».

«Αμπενομικά» είναι ο νεολογισμός που περιγράφει την οικονομική πολιτική που χρησιμοποίησε ο Αμπε προκειμένου να τονώσει την ιαπωνική οικονομία. Τους τελευταίους 24 μήνες ο Αμπε εκτόξευσε δύο από τα τρία «βέλη» της πολιτικής του, τη δημοσιονομική χαλάρωση και την εύκολη πρόσβαση στον δανεισμό. Το «τρίτο βέλος», οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συναντούν αντιδράσεις από κλάδους όπως ο αγροτικός.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζητεί από τους ψηφοφόρους να επικυρώσουν την απόφασή του για αναβολή της δεύτερης αύξησης του ΦΠΑ, μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε η πρώτη αύξηση για την οικονομική ζήτηση. Η προκήρυξη εκλογών στο μέσον της κοινοβουλευτικής περιόδου ήταν, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει ο Αμπε τον έλεγχο του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και να αποκρούσει όσους ενδεχομένως να αμφισβητούσαν την ηγεσία του στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται όμως παράλληλα για ριψοκίνδυνη κίνηση, καθώς το αποτέλεσμα για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό μπορεί να είναι αντίθετο αν η κυβερνητική πλειοψηφία λαβωθεί στις κάλπες.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το χάσμα πλουσίων – φτωχών να διευρύνεται», είπε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Μπάνρι Καϊέντα. «Δεν μπορούμε να τους δώσουμε λευκή επιταγή για ακόμη μία τετραετία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή