Θέμα χρόνου πλέον οι αγορές κρατικών ομολόγων από ΕΚΤ

Θέμα χρόνου πλέον οι αγορές κρατικών ομολόγων από ΕΚΤ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη βήμα προς την αγορά κρατικών ομολόγων έκανε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι ο «υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός» πρέπει να αυξηθεί με όποιο διαθέσιμο μέσο. Σημάδια βελτίωσης της οικονομίας δεν φαίνονται στο ορίζοντα είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, ενώ οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό υποχωρούν και πάλι. Η δήλωση Ντράγκι προκάλεσε την υποχώρηση του ευρώ κατά 0,8% έναντι του δολαρίου και κατά 1,1% έναντι του γιεν και την πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν σημάδια πως η ασθενική οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό στο κοντινό μέλλον. Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και τα νέα μακροπρόθεσμα δάνεια που χορηγεί τους τελευταίους μήνες δεν αποδειχτούν επαρκή ώστε να ενισχύσουν τον πληθωρισμό. Ο τελευταίος διαμορφώθηκε μόλις στο 0,4% τον Οκτώβριο, ενώ η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ανήλθε στο οικτρό 0,2% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2014. «Θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να αυξήσουμε την πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατόν, όπως ορίζει η εντολή που μας έχει δοθεί» είπε ο κ. Ντράγκι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντικρούει τις διαμαρτυρίες της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, δυνητικώς και κρατικών ομολόγων, επαναλαμβάνοντας ότι είναι υποχρεωμένος από τις ευρωπαϊκές συνθήκες να διατηρεί τον πληθωρισμό κοντά στο 2%.

«Ο,τι χρειαστεί»

«Αν η τρέχουσα πολιτική μας δεν αποδειχτεί επαρκής, ή αν εμφανιστούν νέες απειλές για τον πληθωρισμό, θα αυξήσουμε την πίεση και θα διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τα κανάλια μέσω των οποίων παρεμβαίνουμε, τροποποιώντας αναλόγως το μέγεθος, τον ρυθμό και το είδος των αγορών μας» τόνισε ο κ. Ντράγκι. Η χθεσινή δήλωση Ντράγκι θυμίζει έντονα τη δέσμευση ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί ώστε να προστατεύσω το ευρώ» που είχε κάνει τον Ιούλιο του 2012 και η οποία αποτέλεσε σημείο καμπής στην κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η δήλωση Ντράγκι το 2012 έσωσε την Ευρωζώνη από τη διάσπαση, αφού είχε ως αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας από το 7% και 7,5% τότε να υποχωρήσουν σε λίγο παραπάνω από 2% σήμερα. «Ουσιαστικά ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική πολιτική του. Το ενδεχόμενο γίνεται βεβαιότητα» σχολιάζει στο Reuters ο Νικ Κούνις, οικονομολόγος της τράπεζας ABN AMRO.

Αναζητούν το πότε

Πλέον το βασικό ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει και άλλα περιουσιακά στοιχεία πέρα από τα καλυμμένα ομόλογα και τα τιτλοποιημένα δάνεια που έχει αρχίσει να αγοράζει τις τελευταίες εβδομάδες. «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα εξαντλήσει όλες τις άλλες εναλλακτικές λύσεις προτού αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα» λέει ο κ. Κούνις. Traders που πήραν μέρος την περασμένη εβδομάδα σε δημοσκόπηση του Reuters υποστήριξαν ότι οι πιθανότητες η ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχουν αυξηθεί στο 50%. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν η καγκελάριος Μέρκελ κάλυψε πλήρως και δημοσίως τις πρωτοβουλίες Ντράγκι, έχει σταματήσει η λυσσαλέα κριτική που ασκούσε ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Χθες ο κ. Βάιντμαν περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν γίνεται συνεχώς να σχολιάζουμε ο ένας τον άλλον».

Oι επενδυτές έλαβαν το μήνυμα Ντράγκι

Η δήλωση Ντράγκι προκάλεσε την εξασθένηση του ευρώ κατά 0,86% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να υποχωρεί στο 1,2430. Η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων Ιταλίας (2,23% μείον 6 μονάδες βάσης), Ιρλανδίας (1,51% μείον 4 μ.β.) και Αυστρίας (0,95% μείον 2 μ.β.) υποχώρησε καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Πτώση της απόδοσης σημειώθηκε και στα ελληνικά (8,26% μείον 5 μ.β.), ισπανικά (2,04% μείον 6 μ.β.) και γερμανικά (0,77 μείον 3 μ.β.) κρατικά ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή