Σερβία: σύναψη συμφωνίας για 3ετή προληπτική γραμμή στήριξης από ΔΝΤ

Σερβία: σύναψη συμφωνίας για 3ετή προληπτική γραμμή στήριξης από ΔΝΤ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα χρηματιστήρια της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης την εβδομάδα που διανύσαμε εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και προσδοκιών για υιοθέτηση νέων μη συμβατικών μέτρων από την ΕΚΤ. Χαρακτηριστικά, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Τουρκίας κατέγραψε κέρδη 3% περίπου και βρέθηκε σε υψηλά τεσσάρων μηνών την Παρασκευή, βρίσκοντας στήριξη στη συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών πετρελαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα εισάγει σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνει, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην άμβλυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τα υψηλότερα στην Κεντρική και Αν. Ευρώπη (η μέση εκτίμηση της αγοράς είναι για έλλειμμα 5,8% του ΑΕΠ το 2014). Στον αντίποδα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Βουλγαρίας κατέγραψε πτώση περίπου 2% σε εβδομαδιαία βάση, υποχωρώντας σε χαμηλά ενός μηνός.

Στις αγορές συναλλάγματος, το σερβικό δηνάριο δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την ανακοίνωση για σύναψη συμφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και των αρχών της χώρας για προληπτική γραμμή στήριξης 1 δισ. ευρώ διάρκειας τριών ετών. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έχει ως στόχο τη δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και στήριξη της αγοράς εργασίας μεσοπρόθεσμα, μέσω δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, βάσει της συμφωνίας η κυβέρνηση προσβλέπει συρρίκνωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης σε επίπεδα 4,25% του ΑΕΠ το 2017 από 8,00% που αναμένεται το τρέχον έτος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δηνάριο διαπραγματευόταν το απόγευμα της Παρασκευής στις αγορές της Ευρώπης λίγο υψηλότερα από 120,00 παραμένοντας κοντά στο ιστορικά υψηλό 120,90 στο οποίο βρέθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα εν μέσω δημοσιονομικών ανησυχιών και αβεβαιότητας για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Δεδομένου του ενδεχομένου περαιτέρω μείωσης των βασικών παρεμβατικών επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες της περιοχής, κυρίως λόγω της ασθενούς οικονομικής ανάκαμψης και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων στην Κεντρική και Αν. Ευρώπη, οι τιμές των κυβερνητικών ομολόγων παρέμειναν κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα. Τα νέα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για πιθανότητα υιοθέτησης νέων αντισυμβατικών μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνέβαλαν επίσης στο θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή