Δίκτυο κατασκόπων στη Fed είχε «στήσει» η Goldman Sachs

Δίκτυο κατασκόπων στη Fed είχε «στήσει» η Goldman Sachs

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο γραφείο του στο Μανχάταν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs εξετάζει κάποια εμπιστευτικά έγγραφα που έλαβε από πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση. To συγκεκριμένο τραπεζικό στέλεχος προσελήφθη τον Ιούλιο, αφού εργάστηκε επί μία ολόκληρη επταετία στη Fed της Νέας Υόρκης, της σημαντικότερης περιφερειακής Fed από το δίκτυο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ λόγω της τεράστιας ευθύνης παρακολούθησης της Wall Street. Ο ίδιος έλαβε εμπιστευτικές πληροφορίες από πρώην συνάδελφο που συνεχίζει να εργάζεται στη Fed της Νέας Υόρκης, όπως υποψιάζονται οι δικηγόροι που ασχολούνται με αυτήν την υπόθεση.

Νέο σκάνδαλο

H ιστορία διέρρευσε στον Τύπο και προκάλεσε ένα ακόμη σκάνδαλο στους κύκλους της Wall Street, που μαρτυράει τις γκρίζες ζώνες ανάμεσα στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και τις υπηρεσίες της κυβέρνησης που οδηγούν σε συγκρούσεις συμφερόντων. Ενας από τους δύο «πρωταγωνιστές» προσελήφθη από την Goldman Sachs για να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μία από τις τράπεζες που κάποτε επόπτευε. Και αυτός ο τραπεζίτης είχε πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες της κυβέρνησης, κάτι που χρησιμοποιούσε στις αποστολές που του ανέθεταν οι προϊστάμενοί του, δήλωσαν οι δικηγόροι.

Οι πληροφορίες που αποκτούσε η Goldman Sachs προσέφεραν ένα «παραθυράκι» σε στοιχεία της Fed στη Νέα Υόρκη, είπαν οι δικηγόροι, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών που αφορούσαν μια μεσαία τράπεζα που ήταν πελάτις της Goldman Sachs. Aν και δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος που αξιοποιούσαν τα στελέχη της Goldman Sachs αυτές τις εμπιστευτικές πληροφορίες, είναι σαφές ότι η πρόσβαση αυτή τη βοηθούσε να βελτιώνει τις υπηρεσίες της προς τον πελάτη της.

Οι ενδείξεις αυτές ενισχύονται από υλικό που διέρρευσε από τις μαγνητοφωνήσεις της Κάρμεν Σεγκέρα, πρώην υπαλλήλου της Fed στη Νέα Υόρκη, η οποία προσελήφθη από τη Fed λόγω πλούσιου βιογραφικού με σπουδές Διεθνούς Δικαίου στη Σορβόννη, γνώση τεσσάρων ξένων γλωσσών και μακρά εμπειρία στα χρηματοοικονομικά. Η κ. Σεγκέρα δημοσίευσε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες με προϊσταμένους στη Fed της Νέας Υόρκης που υπονοούν μια μαλθακή στάση απέναντι στην Goldman Sachs, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη συμφωνία με τον προαναφερόμενο πελάτη, δηλαδή την ισπανική Santander, που χαρακτηρίστηκε από προϊστάμενό της «νόμιμη, αλλά σκιώδης».

Αφορμή για έρευνα

Εχουν προγραμματιστεί ακροάσεις στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας με αντικείμενο τις κατηγορίες της κ. Σεγκέρα. Ηδη για την υπόθεση έχουν κινητοποιηθεί το FBI, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης και η Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων για να εξετάσουν τα στοιχεία και να αποσαφηνιστεί εάν στοιχειοθετούν εγκληματική πράξη. Η μεταφορά «κακών» δανείων από την ισπανική Santander, που ήταν μία από τις πλέον προβληματικές τράπεζες εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στην Goldman Sachs απέβλεπε σε μια στιγμιαία τόνωση της κεφαλαιακής θέσης, όπως υποψιάζονται οικονομικοί παρατηρητές. Δεν προκάλεσε καμία αντίρρηση από τη Fed στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, ο προϊστάμενος της κ. Σεγκέρα χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκιώδη», αλλά ουδέποτε διέταξε ενδελεχή έρευνα λόγω του φόβου να έρθει σε σύγκρουση με την ισχυρή Goldman Sachs, είχε δηλώσει η κ. Σεγκέρα σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή