Oι γόνοι πλουσίων σπουδάζουν στις ΗΠΑ

Oι γόνοι πλουσίων σπουδάζουν στις ΗΠΑ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ευρύτερα γνωστό πως τα μεγαλύτερα και διασημότερα σε όλον τον κόσμο αμερικανικά πανεπιστήμια όπως τα Princeton, Berkeley και MIT προσελκύουν πλούσιους ή και βαθύπλουτους φοιτητές χάρη στο υψηλό επίπεδο παιδείας που παρέχουν, αλλά και επειδή αποτελούν σύμβολο κοινωνικής τάξης. Σύμφωνα όμως με την έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού αφενός ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS και αφετέρου η εταιρεία πληροφοριών της Σιγκαπούρης Wealth-X σχετικά με το προφίλ και τις συνήθειες των βαθύπλουτων, γενικότερα τα αμερικανικά πανεπιστήμια προτιμώνται από τους βαθύπλουτους φοιτητές. Στον κατάλογο με τα 20  ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό βαθύπλουτων φοιτητών και αποφοίτων, τα 16 είναι πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Εκείνο που θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη είναι ότι πρώτο ανάμεσά τους δεν είναι κάποιο με παγκόσμια ακτινοβολία, όπως για παράδειγμα το γνωστό ΜΙΤ ή το Columbia, αλλά το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια: έχει 25 φοιτητές δισεκατομμυριούχους, μολονότι σε καμία περίπτωση δεν περιβάλλεται από την ίδια αίγλη και την ίδια διεθνή φήμη όπως εκείνα που το ακολουθούν: Χάρβαρντ, Γέιλ, Πρίνστον, Μπέρκλεϊ κ.λπ. Κι ενώ δεν απουσιάζει από τον κατάλογο σχεδόν κανένα από τα πλέον ηχηρά ονόματα της ανώτατης παιδείας των ΗΠΑ, έκπληξη αποτελεί επίσης ότι στα πρώτα δέκα σε αριθμούς βαθύπλουτων φοιτητών συμπεριλαμβάνεται το Πανεπιστήμιο της Βομβάης. Με 12 φοιτητές δισεκατομμυριούχους καταλαμβάνει την ένατη θέση και αφήνει στη δέκατη το London School of Economics.

Οι ναυαρχίδες της βρετανικής ανώτατης παιδείας, τα γνωστά για τις ενίοτε εξοντωτικές ακαδημαϊκές τους απαιτήσεις πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, δεν εμφανίζονταν στον κατάλογο. Εμφανίζονται, αντιθέτως, δύο ακόμη πανεπιστήμια που δεν είναι αμερικανικά, το Λομονόσοφ της Μόσχας και το ΕΤΗ της Ελβετίας. Τόσο η θέση του Λομονόσοφ όσο κι εκείνη του Πανεπιστημίου της Βομβάης αντανακλούν την ανάδυση μιας τοπικής ελίτ σε Ρωσία και Ινδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή