Συνεργασία ΟΠΑΠ-ΕΕΕΠ κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος

Συνεργασία ΟΠΑΠ-ΕΕΕΠ κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενή είναι η συνεργασία του ΟΠΑΠ με την Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για να μπει τέλος στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος με κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ. Παράγοντες της ΕΕΕΠ αναφέρουν ότι η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ, υπό τον Καμίλ Ζίγκλερ, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της, συνεργάστηκε απόλυτα με την ΕΕΕΠ, αναλύοντας διεξοδικά τα δεδομένα και παρέχοντας τα κατάλληλα στοιχεία. Τα στοιχεία για το 2013 ήδη έχουν παρασχεθεί στην ΕΕΕΠ, η οποία τα έχει προωθήσει ήδη στην Αρχή κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, ενώ τώρα ετοιμάζεται να δοθούν και τα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Το ζήτημα είναι γιατί τόσα χρόνια τα στοιχεία αυτά δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ;

Στις 9 χθες το πρωί δόθηκε εντολή από το οικονομικό επιτελείο στην γενική γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Κ. Σαββαΐδου προκειμένου να εκδώσει την εγκύκλιο για τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προηγουμένως η εγκύκλιος είχε ελεγχθεί από την τρόικα (στην τηλεδιάσκεψη), η οποία έδωσε το πράσινο φως μετά την εξαίρεση των οφειλών που δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Πλέον οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Γκρίνια» Deutsche Bank για τα επιτόκια

Τη δυσφορία του εξέφρασε ο οικονομικός διευθυντής του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank, Στέφεν Κράουζε, για την πολιτική αρνητικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Θα είναι δύσκολο να μεταφερθεί στους πελάτες της Deutsche Bank το -0,2% που χρεώνει η ΕΚΤ στις τράπεζες για να «παρκάρουν» εκεί τα χρήματά τους, ισχυρίζεται ο κ. Κράουζε.

«Θα πρέπει να επωμισθούμε αυτό το κόστος και δεν γνωρίζω για πόσο ακόμη θα καταφέρουν οι τράπεζες να αντέξουν αυτήν την κατάσταση» δήλωσε σε συνέδριο, προσθέτοντας ότι θα είναι «ψυχολογικά» δύσκολο να αποδεχτούν οι πελάτες την ιδέα ότι θα πρέπει με τη σειρά τους να πληρώνουν για τις καταθέσεις τους. Ουδείς λόγος, ωστόσο, για τη χορήγηση περισσότερων δανείων ώστε να επεκτείνει η τράπεζα το ενεργητικό της αντί να διοχετεύει τη ρευστότητά της στα ταμεία της ΕΚΤ.

Χωρίς την αίγλη προηγούμενων ετών παρουσιάστηκε ο νέος προϋπολογισμός από τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταικούρα. Στην αίθουσα «Γ. Γεννηματάς» ήταν ελάχιστοι υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε στην κυριολεξία καρέκλα. Προφανώς και αυτοί γνωρίζουν ότι δεν ήταν ο οριστικός.

Μάχη με τον χρόνο για τα επιμελητήρια

Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα επιδιώξει ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος να καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία. Εάν δεν προλάβει να το καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην προλάβει να το ψηφίσει η Βουλή πριν από το τέλος του 2014, κάτι που σημαίνει ότι τα επιμελητήρια θα μείνουν «στον αέρα». Κι αυτό διότι το νομοσχέδιο προβλέπει τις πηγές από τις οποίες θα έχουν έσοδα τα επιμελητήρια, καθώς από την 1/1/2015 καταργείται η υποχρεωτική συνδρομή προς αυτά.

Πολλές μεγάλες οικονομίες στα πρόθυρα της ύφεσης

Κουίζ: Ποια είναι η επόμενη οικονομία που θα βρεθεί σε ύφεση; Τρεις από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου έχουν συρρικνωθεί: η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Ιταλία. Το ετήσιο ΑΕΠ της Ιαπωνίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, συρρικνώθηκε 1,6% από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο έπειτα από πτώση 7,3% ένα τρίμηνο πριν. H βραζιλιάνικη οικονομία, η έβδομη μεγαλύτερη ανά την υφήλιο, συρρικνώθηκε κατά ένα ετήσιο 0,9% το 2ο τρίμηνο. Η Ιταλία, η ένατη της δεκάδας, βρίσκεται σε ύφεση εδώ και τρία τρίμηνα. Αλλες ισχυρές οικονομίες που φλερτάρουν με ύφεση θα μπορούσαν να εντοπιστούν στην Ευρωζώνη, ακόμη και στον πυρήνα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή