6,07 τρισ. δολ. στα αμερικανικά ομόλογα

6,07 τρισ. δολ. στα αμερικανικά ομόλογα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο ρεκόρ εκτοξεύθηκαν οι τοποθετήσεις σε αμερικανικά ομόλογα από ξένους επενδυτές τον Αύγουστο. Διαμορφώθηκαν στα 6,07 τρισ. δολάρια, αντανακλώντας άνοδο της τάξεως των 70 δισ. δολαρίων από τον Ιούλιο, καθώς άρχισε τότε να ανακτά την ανοδική πορεία του στα υψηλά επταετίας. Αναμένεται να έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο οι επενδύσεις σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο καθώς αποτελούν επενδυτικό καταφύγιο σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία. Η ενίσχυση της ανάκαμψης στις ΗΠΑ έχει ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να περιορίσει σταδιακά τους ισολογισμούς της, τους οποίους επέκτεινε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας για να βοηθήσει τη χώρα να εξέλθει από τη χειρότερη ύφεση 80ετίας.

Τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις σε αμερικανικούς τίτλους πραγματοποίησε τον Αύγουστο η Ιαπωνία, αυξάνοντας τις τοποθετήσεις κατά 11 δισ. δολάρια, κατά κύριο λόγο, σε ομόλογα και γραμμάτια. Κατά 12 δισ. δολάρια αύξησαν, αντίστοιχα, τις επενδύσεις τους σε αμερικανικά ομόλογα το Βέλγιο και η Κίνα. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Fed, οι επενδύσεις της Κίνας σε τίτλους ξένου νομίσματος αυξήθηκαν κατά, περίπου, 135 δισ. δολάρια το δωδεκάμηνο που έληξε τον Αύγουστο ώστε να διατηρήσει το γουάν σε χαμηλά και κατ’ επέκταση ελκυστικά επίπεδα. Η αναζήτηση επενδυτικών καταφύγιων αιτιολογείται από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και τον ευρύτερο αναδυόμενο κόσμο, αλλά και τον κίνδυνο να παγιδευτεί η Ευρωζώνη σε μια κατάσταση αναιμικής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή