«Μάνος Χατζιδάκις, ο στοχαστής και ο μουσικός», βραδιά με λόγο και μουσική αύριο Κυριακή στο Αμφιθέατρο του Κέντρου ΓΑΙΑ στο ΜΓΦΙ

«Μάνος Χατζιδάκις, ο στοχαστής και ο μουσικός», βραδιά με λόγο και μουσική αύριο Κυριακή στο Αμφιθέατρο του Κέντρου ΓΑΙΑ στο ΜΓΦΙ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη μεγάλη συνεισφορά του Μάνου Χατζιδάκι στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και την αντίληψή του για τη μουσική ως τρόπο επικοινωνίας, έκφρασης, συνδιαλλαγής, καθώς και τη χρήση του τραγουδιού ως μέσου παιδείας, κοινωνικής δράσης και συνειδητοποίησης, οι Φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή οργανώνουν μια βραδιά «από, και για τον Μάνο Χατζιδάκι». Ο ποιητής και εκδότης της «Οδού Πανός» Γιώργος Χρονάς διαβάζει Μάνο Χατζιδάκι και τραγουδούν ο Ανδρέας Καρακότας και η Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού με τον Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο. Στην επιμέλεια προβολής – συντονισμό η Αννα Κρεμέζη – Μαργαριτούλη. Τα έσοδα της ξεχωριστής βραδιάς θα διατεθούν για τους σκοπούς του Μουσείου Γουλανδρή, που αγαπούσε και πίστευε στην αποστολή του ο συνθέτης – διανοητής Μάνος Χατζιδάκις. Είσοδος 15 ευρώ, 12 ευρώ για τα μέλη των «Φίλων». Και μια φωτογραφία από το λεύκωμα-βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου που έχει να μας πει πολλά…

Υστερόγραφο: Ο Ανδρέας Καρακότας είναι Θεσσαλονικιός, συνάντησε το 1986 τον Χατζιδάκι. Το 1991 ο Μάνος τον επέλεξε να ερμηνεύσει «Τα Τραγούδια της αμαρτίας» σε ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου και ένα του Γιώργου Χρονά. Το έργο δισκογραφήθηκε το 1996 σε μορφή για φωνή και πιάνο, με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο. Η Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού είναι Κερκυραία, πήρε πτυχίο Φυσικής και διδακτορικό στην Αστρονομία από το ΑΠΘ, την κέρδισαν η μουσική και το κλασικό και έντεχνο τραγούδι. Εχει συνεργαστεί με τον Ανδρέα Καρακότα, τον Βασίλη Γισδάκη και τον Βασίλη Λέκκα σε συναυλίες με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Με την ποίηση και τη μουσική φθάνεις στ’ αστέρια, στην Αστρονομία…

 

Η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας επισκέφτηκε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» συνοδευόμενη από τον πρέσβη της Ισπανίας κ. Alfonso Lucini και τον κ. Arturo Coello, τον επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της. Την υψηλή προσκεκλημένη με το γλυκό χαμόγελο υποδέχτηκε θερμά η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και στον χαιρετισμό της εκθείασε το μεγάλο ανθρωπιστικό έργο της «Ρέινα Sofia», όπως την αποκαλούν οι Ισπανοί. «Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά μας που σας υποδεχόμαστε στο νοσοκομείο μας. Για ολόκληρη την οικογένεια της “Ελπίδας” και για τα παιδιά που νοσηλεύονται εδώ και τις οικογένειές τους, η παρουσία σας αποτελεί μοναδικό γεγονός. Σας υποδεχόμαστε ως μια ξεχωριστή φίλη και υποστηρίκτρια της “Ελπίδας” αλλά και ως μία εξέχουσα προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή, καθώς το ανθρωπιστικό σας έργο και η βαθιά ευαισθησία σας για τον συνάνθρωπο είναι γνωστά παγκοσμίως. Αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Ελληνες για τη φωτεινή πορεία που έχετε ακολουθήσει, τα θαυμαστά έργα σας, τα σημαντικά σας προγράμματα για την υγεία, τη στήριξη πρωτοβουλιών για την παιδεία και τον πολιτισμό, γράφοντας με χρυσά γράμματα την ιστορία της αγαπημένης σας Ισπανίας, διδάσκοντας με το ήθος και τις σπάνιες αρετές σας. Με συγκινεί βαθιά το γεγονός πως ταξιδέψατε στη χώρα μας για να επισκεφθείτε το Ογκολογικό μας Νοσοκομείο».

Τα παιδιά που νοσηλεύονται είχαν κυκλώσει τη Βασίλισσα Σοφία για να της προσφέρουν τα δώρα τους, και να βγουν μαζί της μια αναμνηστική φωτογραφία.

Στη συνέχεια η κ. Bαρδινογιάννη απένειμε στη Βασίλισσα Σοφία την τιμητική πλακέτα της «Eλπίδας», ενώ η Βασίλισσα Σοφία την ευχαρίστησε θερμά και μίλησε με θαυμασμό για το μακροχρόνιο και τόσο σημαντικό έργο που επιτελείται από τον Σύλλογο «Eλπίδα». Mαζί με τον διοικητή του Nοσοκομείου Παίδων «H Aγία Σοφία», κ. Eμμανουήλ Παπασάββα, η κ. Bαρδινογιάννη ξενάγησε τη βασίλισσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπου εκείνη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα παιδιά και να τους ευχηθεί «Kαλή Aνάρρωση».

Παρουσίαση βιβλίου

«Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890-1922», το βιβλίο του υποψηφίου δρος Ανδρέα Μπαλτά παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο 22 Νοεμβρίου, ώρα 11 το πρωί, από την Ενωση Σμυρναίων, στη βιβλιοθήκη της Ενώσεως, Καρύτση 3, γ΄ όροφος. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο κ. Πέτρος Λινάρδος, δημοσιογράφος, ιστορικός του Αθλητισμού και ο κ. Γιώργος Αρχοντάκης, φιλόλογος-ιστορικός, πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων.

Την εκδήλωση οργανώνει η Ενωση Σμυρναίων στο πνεύμα των δραστηριοτήτων της για την ανάδειξη του ελληνικού χαρακτήρα που ο αθλητισμός πάντα προβάλλει, στο παρελθόν θαυμαστά και στην ελληνική Σμύρνη, όπως πιστοποιεί η έρευνα του βιβλίου του κ. Ανδρέα Μπαλτά.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή