Πρόταση Θεοδωρόπουλου για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της «Νίκας»

Πρόταση Θεοδωρόπουλου για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της «Νίκας»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας επιδιώκει να εισέλθει ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καθώς μαζί με τους υπόλοιπους κύριους μετόχους της Chipita, ήτοι τον όμιλο Ολαγιάν, προέβη προ ολίγων εβδομάδων σε πρόταση εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της γνωστής εταιρείας παραγωγής αλλαντικών «Νίκας». Την ύπαρξη πρότασης επιβεβαίωσε χθες η εταιρεία, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της πρότασης.

Η πρόταση έχει γίνει προς τη Eurobank και την Alpha Bank, που αποτελούν τους βασικούς πιστωτές της αλλαντοβιομηχανίας και προβλέπει αρχικά μια γενναία αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας και στη συνέχεια την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της «Νίκας» από τον κ. Θεοδωρόπουλο. Σήμερα το 67,48% της Νίκας ανήκει στην Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα), το 11,99% στο ΤΧΣ (μέσω Eurobank) και το 9,96% στη First European Retail Corp.

Η πρόταση, η οποία ακόμη είναι υπό συζήτηση, δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, υπό την έννοια ότι οι σχέσεις του κ. Θεοδωρόπουλου και της Chipita με τη «Νίκας» είναι στενές τόσο σε διοικητικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Αλλωστε, ό ίδιος ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του ήδη από τον Αύγουστο του 2011, όταν τότε είχε αποφασίσει να αναλάβει ομολογίες 5,4 εκατ. ευρώ της «Νίκας», πάνω από το 50% δηλαδή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που εξέδωσε τότε η αλλαντοβιομηχανία. Τον Οκτώβριο του 2012, η «Νίκας» προχώρησε στην έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από την Chipita και το άλλο 1,5 εκατ. ευρώ από τη Eurobank.

O κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος δεν έχει ακόμη ασκήσει το δικαίωμα μετατροπής των ομολογιών του σε μετοχές στη «Νίκας», συμμετέχει, όμως ως μη εκτελεστικό μέλος, στο διοικητικό συμβούλιο της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας. Επιπλέον, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Chipita κ. Στ. Νέζης είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της «Νίκας», ενώ οι κ. Κ. Βουσβούνης και Αγ. Πλακόπητας είναι μέλη στα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών. Εξάλλου, η κ. Αγγελική Οικονόμου, η οποία ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος της «Νίκας» τον Μάιο του 2014, εργαζόταν πρώτα ως διευθύντρια προμηθειών της Chipita.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή