Από τις απειλές στις παρακλήσεις

Από τις απειλές στις παρακλήσεις

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλήθεια γιατί κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνται ξαφνικά τη μετάθεση των εκλογών; Τι μύγα τσίμπησε τον κ. Γ. Σταθάκη και είπε ότι μπορεί να ψηφισθεί από την παρούσα Βουλή ο διάδοχος του κ. Καρ. Παπούλια και τι ακριβώς ώθησε τον κ. Δ. Παπαδημούλη να προτείνει μέσω twitter «συνάντηση Τσίπρα – Σαμαρά και συμφωνία πακέτο για ΠτΔ, εκλογές και απομείωση του χρέους».

Η απάντηση είναι προφανής. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιους τους έχει καταβάλει πραγματικός τρόμος μήπως η βόμβα σκάσει τελικά στα χέρια τους, διότι συνειδητοποίησαν ότι οι εντονότατες πιέσεις που ασκεί η τρόικα δεν είναι ένα γινάτι των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της κυβέρνησης, αλλά μια ολοφάνερη προειδοποίησή για το τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει την εξουσία. Με απλά λόγια, στην Κουμουνδούρου κάποιοι επιτέλους αντελήφθησαν ότι οι δανειστές μας διαμηνύουν όσο πιο ευκρινώς μπορούν ότι εξακολουθούν (μέχρι νεωτέρας…) να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει στοιχειώδη συνέπεια και συνέχεια και ότι κάθε νέα κυβέρνηση οφείλει αν μη τι άλλο, να σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της προηγούμενης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τις ξαφνικές εκκλήσεις για την ανάγκη επικοινωνίας και συνεννόησης με την κυβέρνηση τις εξέφρασαν οι κ. Γ. Σταθάκης και Δ. Παπαδημούλης. Τα δύο αυτά στελέχη είναι εκ των ελαχίστων του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τακτικές επαφές με τον έξω (από την Ελλάδα) κόσμο. Αμφότεροι, όμως, δεν αναμεταδίδουν όλη την αλήθεια που προφανώς ακούν στις συναντήσεις τους.

«Στα επιτελεία των Βρυξελλών θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι τελειωμένη» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης. Αυτό, ωστόσο, που παρέλειψε να πει είναι ότι αρκετοί στα «επιτελεία» αυτά, όπως τα ονόμασε, θεωρούν και τον ΣΥΡΙΖΑ ληξιπρόθεσμο με τη σημερινή του μορφή. Διότι αν κάτι επίσης συζητείται σε αυτά τα «επιτελεία» είναι ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη ένα κόμμα εξουσίας να διατηρεί στις τάξεις του μια φράξια κομμουνιστών, ούτε έχει ξανασυμβεί σε Ευρωπαίο ηγέτη που διεκδικεί την εξουσία να τελεί σε ομηρία από μια ομάδα βουλευτών του που αντιμετωπίζουν τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. ως… ταξικό εχθρό.

Αλλά και ο κ. Σταθάκης προφανώς έχει καταλάβει στα πρόσφατα ταξίδια του ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν περιμένουν μόνο να δουν αν η προεδρική εκλογή στην Ελλάδα θα προκαλέσει εκλογές. Αν κάτι απασχολεί τους ξένους είναι το πώς θα λύσει το εσωτερικό του πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι προεξοφλούν ότι οι Λαφαζάνηδες δεν θα μακροημερεύσουν ως συνιστώσα μιας μελλοντικής κυβέρνησης και ότι εντέλει θα ανεξαρτητοποιηθούν.

Οσοι τυχόν πιστεύουν ότι οι συζητήσεις αυτές γίνονται μόνον στην Ελλάδα είναι βαθιά νυχτωμένοι για τον τρόπο που λειτουργεί η διεθνής οικονομία και το πώς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν εκ προοιμίου κάθε πιθανότητα που μπορεί να διακυβεύσει τα συμφέροντά τους. Για να αντιληφθεί κανείς τι συζητείται εσχάτως στις Βρυξέλλες, αρκεί να σας μεταφέρω ότι στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν έχει επανέλθει ως κοινό μυστικό η εξής αυτονόητη διαπίστωση: Τη στιγμή που η όποια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση αναγγείλει δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη οποιασδήποτε συμφωνίας με τους εταίρους της (όπως απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ) η χώρα μας θα τεθεί αυτομάτως εκτός Ευρωζώνης. Μην αυταπατώμεθα, το σχέδιο και ο de facto τρόπος που θα συμβεί τούτο, έχει ήδη συμφωνηθεί και η Ελλάδα δεν θα προλάβει καν να φτάσει σε δημοψήφισμα. Η οικονομία της θα καταρρεύσει αμέσως, διότι απλούστατα η Ενωση δεν θα περιμένει επί ένα και πλέον μήνα την απόφασή μας. Θα αποτρέψει με κάθε διαθέσιμο πολιτικό και οικονομικό μέσο τον κίνδυνο η κρίση να γενικευθεί και δεν θα αφήσει τις αγορές ανεξέλεγκτες να στοιχηματίζουν το μέλλον της Ευρώπης.

Ιδού ποιος είναι ο εφιάλτης όσων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κόπτονται τις τελευταίες ημέρες να βρεθεί ενός κοινός τόπος με τη Ν.Δ. Επιτέλους κατάλαβαν το αυτονόητο. Oτι δεν είναι τόσο ανόητος ο κ. Σαμαράς να επωμισθεί μόνος του μια συμφωνία την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς θα καταγγέλλει ως καταστροφική για τη χώρα και μετεκλογικώς δεν θα αποτολμήσει καν να επαναδιαπραγματευθεί από φόβο μήπως η προφητεία του επαληθευτεί. Κατά τα λοιπά, ο κ. Παν. Λαφαζάνης, προσφέροντάς μας άλλο ένα επεισόδιο στο θέατρο παραλόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα φεύγει», παραβλέποντας τη μικρή λεπτομέρεια ότι για να τη διώξουμε πρέπει να θέλει να επιστρέψει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή