Τρικυμία στο ποτήρι του ΣΥΡΙΖΑ

Τρικυμία στο ποτήρι του ΣΥΡΙΖΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά η ενδοσυριζαϊκή διαφωνία της Πέμπτης, που προέκυψε ύστερα από μια δήλωση του βουλευτή Γιώργου Σταθάκη σε ραδιοφωνικό σταθμό, θα ήταν άνευ σημασίας. Σε μια άλλη χώρα όμως όπου η διαφορετική άποψη δεν θεωρείται προδοσία, αλλά ευκαιρία συζήτησης. Τι τόλμησε να πει λοιπόν ο Σταθάκης που ανάγκασε το κόμμα του να τον υποχρεώσει σε διορθωτική δήλωση; Το εξής αιρετικό: ότι θα μπορούσε πιθανόν να επέλθει συμφωνία για εκλογή Προέδρου συναινετικά από τώρα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα όριζε ταυτοχρόνως την ημερομηνία εκλογών περί την άνοιξη.

Σιγά τ’ αυγά, θα μου πείτε, πρόκειται απλώς για ελαφρά παραλλαγή της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική του Σταθάκη προφανώς κατέτεινε στην αναίρεση της ακραίας πόλωσης, στο ξεκίνημα τέλος πάντων μιας ελάχιστης συνεννόησης μεταξύ αντιπάλων συμπατριωτών και όχι εχθρών. Αν γινόταν αποδεκτή, θα αναιρούσε τις χρονοβόρες διαδικασίες μιας αποτυχημένης προσπάθειας εκλογής Προέδρου και θα βοηθούσε ελαφρώς στη δημιουργία ομαλότερου πολιτικού κλίματος. Αλίμονο όμως. Τα κομματικά αντανακλαστικά των ορθοδόξων διεγέρθησαν, ο βουλευτής υποχρεώθηκε σε επανόρθωση, σχεδόν ασυνάρτητη όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ενώ ο Π. Λαφαζάνης ανέλαβε να «καθαρίσει» στη Βουλή: «Εδώ και τώρα εκλογές. Καμία συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο φουριόζικος συναισθηματικά λόγος τις κομματικής ορθοδοξίας πολώνει, συσπειρώνει, φανατίζει τα ακροατήρια. Δημιουργεί ασφάλεια στα ανασφαλή επιτελεία καθώς αφήνει λιγότερο χώρο στον ορθολογισμό. Λιγότερα περιθώρια αμφισβήτησης των πολιτικών τους προτάσεων, του προτεινόμενου σχεδιασμού για την ανόρθωση της χώρας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ακολουθούν παρόμοιο δρόμο με ελάχιστες παραλλαγές. Ο κομματικός πατριωτισμός προηγείται της πατρίδας.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια πρόταση τύπου Σταθάκη η Νέα Δημοκρατία θα την απέρριπτε καθώς απέχει πολύ από τη θέση της για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Εντέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατελήφθη ακόμη μία φορά από το σύνδρομο της κομματικής καθαρότητος, που κατατρέχει τα αριστερά κόμματα, έχασε μια ευκαιρία: να είναι εκείνος που ξεκινά τον αυτονόητο, ελάχιστο έστω διάλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή