Τα κρίσιμα μηνύματα του προϋπολογισμού

Τα κρίσιμα μηνύματα του προϋπολογισμού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας λάβει την «ψήφο εμπιστοσύνης» της Βουλής θέλει να μεταβεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ώστε να έχει όσο το δυνατόν ισχυρότερη διαπραγματευτική ισχύ έναντι των απαιτήσεων της τρόικας. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να ορίσει ως ημερομηνία ψήφισης του προϋπολογισμού την 7η Δεκεμβρίου, καθώς το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015 αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαβουλεύσεων και η τρόικα ζητεί ακόμα και τώρα να αλλάξουν οι προβλέψεις του και να υιοθετηθούν νέα μέτρα.

Με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, η κυβέρνηση επιμένει ότι το επόμενο έτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ χωρίς νέα μέτρα, αλλά από τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, το 2015 εκτιμάται ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι μηδενικό (ισοσκελισμένος προϋπολογισμός) κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο.

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων ο προϋπολογισμός βασίζεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δισ. ευρώ. Εξέλιξη που αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην επίτευξη ρυθμού ανάπτυξη της οικονομίας ύψους 2,9%. Από την άλλη πλευρά, το σημαντικότερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το 2015 είναι η «τρύπα» 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει το ασφαλιστικό σύστημα. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, και η τρόικα επιμένει στην προώθηση αλλαγών στο ασφαλιστικό από το επόμενο έτος.

Μεταξύ άλλων, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει:

1. Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δισ ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την αύξηση των έμμεσων φόρων ή διαφορετικά των φόρων κατανάλωσης. Πρόβλεψη που στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ενισχυθεί κατά 1,6% το 2015. Οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται αφενός στους φόρους στην περιουσία, καθώς και στην αλλαγή του τρόπου εκκαθάρισης των συντάξεων. Πλέον κύρια, επικουρική και όποια άλλη σύνταξη καταβάλλεται, θα εκκαθαρίζεται από ένα φορέα (την ΗΔΙΚΑ) και με αυτόν τον τρόπο δεν θα δημιουργούνται ληξιπρόθεσμα χρέη.

2. Οι πρωτογενείς δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 456 εκατ. ευρώ, εξαιτίας κυρίως της αύξησης του κονδυλίου για μισθούς και συντάξεις και ειδικότερα λόγω αποκατάστασης των αποδοχών των ενστόλων.

3. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 22,6% το 2015 από 24,8% φέτος. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,7% το 2015 και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η απασχόληση προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 2,6% το επόμενο έτος και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκτίμηση για περιορισμό της ανεργίας.

4. Παρά τη σημερινή κατάσταση στις διεθνείς χρηματαγορές, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το 2015 την έκδοση 7ετών και 10ετών ομολόγων, με στόχο την άντληση 7,2 δισ. ευρώ (στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμούσε ότι θα εκδώσει νέα ομόλογα ύψους 9 δισ. ευρώ). Επίσης, αναμένεται να επεκτείνει τη χρήση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης στα 7 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ φέτος, σε μια προσπάθεια κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

5. Το χρέος ως απόλυτο μέγεθος θα αποκλιμακωθεί στα 316,9 δισ. ευρώ το 2015 από 318 δισ. ευρώ φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή