Τι σηματοδοτούν οι διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Τι σηματοδοτούν οι διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρόεδρε, έτσι και πεις λίγο ότι ανοίγω, δεν έχει φρένο μετά. Θα έχεις την τύχη του Σαμαρά». Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δέχθηκε το παραπάνω σχόλιο από στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που εμφανίζεται επικριτική για τους χειρισμούς όσον αφορά το ζήτημα των συμμαχιών, αλλά και σε σχέση με τις αποκλίσεις που καταγράφονται από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τους κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, Γιώργο Σταθάκη, Σταύρο Κοντονή και Αλέξη Μητρόπουλο ανάγκασαν την Κουμουνδούρου σε ένα μπαράζ «διορθωτικών» κινήσεων. Η ταυτότητα των διαφωνούντων, ωστόσο, προκαλεί το εύλογο ερώτημα εάν πρόκειται για τυχαίες αποκλίσεις ή για προάγγελο μιας συνολικότερης μετατόπισης του κόμματος. Ο κ. Παπαδημούλης, ως ευρωβουλευτής, βρίσκεται πιο κοντά στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών και λαμβάνει άμεσα τα μηνύματα για τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η τοποθέτησή του περί ανάγκης συμφωνίας για το χρέος μεταξύ των κ. Σαμαρά και Τσίπρα είναι πιθανότατα επηρεασμένη από τα μηνύματα αυτά. Ο κ. Σταθάκης είναι, επίσης, ένας από τους σταθερούς συνομιλητές ξένων θεσμικών οικονομικών κέντρων και παραγόντων και έχει εικόνα για το πώς τοποθετούνται έναντι των εναλλακτικών σεναρίων σχετικά με το πώς θα βαδίσει προσεχώς η χώρα μας. Οπότε, η διαφοροποίησή του για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και καθορισμό της ημερομηνίας εκλογών για μεταγενέστερο χρόνο έχει τη σημασία της.

Ο κ. Μητρόπουλος, από την πλευρά του, θεωρείται προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συνομιλητής του μεσαίου χώρου, στον οποίο θα απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχίες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και, ως εκ τούτου, γνωρίζει καλύτερα τα περιθώρια μετατοπίσεων και τις «κόκκινες γραμμές» που μπορεί να τεθούν.

Η επανάληψη των κρουσμάτων «άστοχων» τοποθετήσεων εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που το επόμενο διάστημα θα επιδοθεί σε αναζήτηση ισορροπιών για ένα άλλο κομβικό ζήτημα, τις συμμαχίες και τα ψηφοδέλτια. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι ο εσωκομματικός διάλογος για το θέμα θα εγκαινιασθεί στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τον Δεκέμβριο.

Σε κεντρικό σημείο τριβής αναδεικνύεται ο τρόπος που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της προσπάθειας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή. Ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του κόμματος εμφανίζονται διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν τα ψηφοδέλτια ως δέλεαρ προσέγγισης ανεξάρτητων βουλευτών. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Μάρκος Μπόλαρης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, ενώ κάποια επαφή έχει γίνει και με τον Μίμη Ανδρουλάκη. Στη δεξαμενή αυτή προστέθηκαν εσχάτως οι προερχόμενες από τους ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή και η Χρυσούλα Γιαταγάνα, που εκφράζεται θετικά έναντι ενδεχόμενης ένταξής της στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Αριστερή Πλατφόρμα εναντιώνεται σε αυτή τη στρατηγική και επιμένει ότι η διαχείριση της προεδρικής εκλογής θα πρέπει να εστιασθεί στη δημιουργία πολιτικού κλίματος τέτοιου που θα αποθαρρύνει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ. Ο κ. Στάθης Λεουτσάκος, μάλιστα, θέτει και ζήτημα αξιοπιστίας στελεχών που θα προσελκυσθούν με δέλεαρ τα ψηφοδέλτια και έχει διατυπώσει την άποψη ότι «θα μας μείνουν αφερέγγυα πρόσωπα που με την ίδια ευκολία που έρχονται, θα φύγουν».

Σημαίνοντα ρόλο στη διαδικασία συμμαχιών και ψηφοδελτίων φιλοδοξεί να διαδραματίσει η πασοκογενής Σοσιαλιστική Τάση. Ωστόσο, οι κινήσεις της ομάδας των κ. Αλέξη Μητρόπουλου και Παναγιώτη Κουρουμπλή, που προσεγγίζουν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως από τον χώρο του συνδικαλισμού, δεν γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό. Οι νομαρχιακές επιτροπές μπαίνουν, επίσης, στον χορό των αντιδράσεων και στην Κουμουνδούρου έχουν ήδη φτάσει τα πρώτα ψηφίσματα κατά του προσεταιρισμού πρώην βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή