Ψάχνουν φθηνά ακίνητα, τώρα και στο εξωτερικό

Ψάχνουν φθηνά ακίνητα, τώρα και στο εξωτερικό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη φάση της ύφεσης, όταν ακόμα «λεφτά υπήρχαν», το ρεύμα των Ελλήνων επίδοξων ιδιοκτητών ακινήτων στο εξωτερικό, όπως, για παράδειγμα στο Λονδίνο, αλλά και σε επιλεγμένες πόλεις της Γερμανίας, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές. Σήμερα, κάτι η σημαντική αύξηση τιμών, κάτι ο έντονος ανταγωνισμός από τρίτους επενδυτές και σίγουρα η έλλειψη ρευστότητας, το ενδιαφέρον έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Οπως επιβεβαιώνει στην «Κ» ο κ. Παύλος Αναστασιάδης, του βρετανικού γραφείου ευρέσεως ακινήτων για Ελληνες επενδυτές Ellune Property, όντως το φετινό «ρεύμα» Ελλήνων αγοραστών προς την αγορά του Λονδίνου είναι χαμηλότερο από κάθε άλλη φορά. Για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, αλλά και για έναν επιπλέον. Οπως τονίζει, «ο δανεισμός για την απόκτηση ακινήτων από τις βρετανικές τράπεζες προς όλους τους ξένους υποψήφιους αγοραστές και όχι μόνον τους Ελληνες έχει περιοριστεί. Και εκεί οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρά κριτήρια δανεισμού και δίνουν στεγαστικά δάνεια μόνο σε πολύ καλούς πελάτες τους, συνήθως εκείνους που αξιοποιούν υπηρεσίες private banking». Δηλαδή, σε πολύ μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Ορισμένες, πάντως, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να εγκρίνουν κάποια δάνεια σε μεμονωμένους αιτούντες, αλλά προσοχή: με ασύμφορο επιτόκιο. Η πολιτική αυτή έχει επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, με στόχο να περιοριστεί ο πιστωτικός κίνδυνος από μια «φούσκα» στην αγορά ακινήτων και έχει τις πρώτες επιπτώσεις της. Το «ράλι» των τιμών στο Λονδίνο και οι σημαντικές υπεραξίες είναι πλέον παρελθόν. «Ολες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εξομάλυνση και σταθεροποίηση των τιμών με τις όποιες εποχικές διακυμάνσεις. Ωστόσο, το Λονδίνο παραμένει μια αγορά που απευθύνεται σε επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο και αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια», τονίζει.

Γι’ αυτό και όσοι υποψήφιοι επενδυτές απέμειναν στρέφονται προς τα εκεί. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, οι Ελληνες ενδιαφέρονται τώρα για περιοχές εκτός κέντρου, που όμως συγκεντρώνουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα 5-10 χρόνια. Ποια είναι η «ταυτότητά» τους; Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, όπως δικηγόροι και γιατροί, που διαθέτουν ποσά μεταξύ 350.000 και 700.000 ευρώ και ενδιαφέρονται για μια καθαρή ετήσια απόδοση της τάξεως του 2,5% – 3%.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας. Εκεί, μάλιστα, οι τιμές πώλησης είναι σαφώς πιο προσιτές σε σχέση με το Λονδίνο. Οπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Φόλλμπαχ, σύμβουλος ακινήτων της εταιρείας ImmoConsult, ο ανταγωνισμός με άλλους ενδιαφερόμενους αγοραστές στις μεγάλες γερμανικές πόλεις, έχει περιορίσει τις αγοραπωλησίες από Ελληνες. Στο μεταξύ και οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ένα νεόδμητο διαμέρισμα στο Βερολίνο να κοστίζει πλέον από 2.800 – 3.200 ευρώ/τ.μ. και στο Μόναχο από 3.000 – 4.000 ευρώ/τ.μ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο κ. Φόλλμπαχ, «πλέον προτείνουμε στους πελάτες μας κατοικίες σε πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας, όπως η Δρέσδη και η Λειψία, που είναι σαφώς πιο προσιτές». Για παράδειγμα στη Δρέσδη και στη Λειψία, το κόστος ενός νεόδμητου διαμερίσματος κινείται μεταξύ 1.700 – 1.800 ευρώ/τ.μ., ενώ ενός παλαιότερου ακινήτου, κατάλληλου προς ανακαίνιση, μόλις 700 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή