Προμήθειες με… μέτρο στο εμπόριο

Προμήθειες με… μέτρο στο εμπόριο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει». Η λογική αυτή επικρατεί ολοένα και περισσότερο στις συναλλαγές των προμηθευτών με τους λιανεμπόρους, λογική μέσω της οποίας επιχειρείται να επανέλθει η ισορροπία στις μεταξύ τους σχέσεις, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε διαταραχθεί λόγω των υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στη φετινή έκδοση «Πανόραμα των σούπερ μάρκετ», ο λογαριασμός πιστώσεων προμηθευτών/πιστωτών παρουσίασε το 2013 μείωση κατά 2,83% σε σύγκριση με το 2012 ή κατά 50,49 εκατ. ευρώ, ενώ και το 2012 είχε μειωθεί κατά 2,25%. Οι ημέρες πιστώσεων υποχώρησαν σε 110 το 2013 από 111,36 ημέρες το 2012 και 126,7 ημέρες το 2011. Το 2014 εκτιμάται ότι οι ημέρες έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο.Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πρακτικής που ακολούθησαν πολλοί προμηθευτές το τελευταίο διάστημα να πωλούν μικρότερες ποσότητες προϊόντων στους λιανεμπόρους, μειώνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο προβλεπόμενης πληρωμής.

Οι λιανέμποροι από την πλευρά τους επιλέγουν να προμηθεύονται μόνο τους πλέον εμπορεύσιμους κωδικούς προϊόντων, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται αποθέματα που λίγο-πολύ είναι άχρηστα. Αποθέματα που απλώς προκαλούν επιπλέον κόστος και κανένα όφελος για καμία από τις δύο πλευρές. Παρά τη σχετική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων, δεν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνες που οι πρώτοι σταματούν να πωλούν προϊόντα στους δεύτερους. Κι αυτό διότι οι προμηθευτές προτιμούν να έχουν απώλειες στις πωλήσεις, παρά να είναι εκτεθειμένοι σε υψηλό πιστωτικό κίνδυνο λόγω των ασυνεπών λιανεμπόρων. Τέλος, η επιλογή αυτή τους επιτρέπει να είναι λίγο πιο «γενναιόδωροι» στους συνεπείς πελάτες τους, αν και οι λιανέμποροι ασκούν ιδιαιτέρως ασφυκτικές πιέσεις για μεγάλες παροχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή