Η Ρουμανία ακόμη πιο σφιχτά στο άρμα της Γερμανίας

Η Ρουμανία ακόμη πιο σφιχτά στο άρμα της Γερμανίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους 800.000 απογόνους γερμανικών πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν στη Ρουμανία τον Μεσαίωνα και ζούσαν στη χώρα των Καρπαθίων τον Μεσοπόλεμο, το 2011 είχαν απομείνει μόλις 36.000. Ενας απ’ αυτούς, ο 55χρονος καθηγητής φυσικής Κλάους Γιοχάνις, έγραψε ιστορία την περασμένη Κυριακή, εκλεγόμενος πρόεδρος της χώρας. Ο κεντροδεξιός Γιοχάνις, δήμαρχος της πόλης Σίμπιου της Τρανσυλβανίας, ανέτρεψε τα προγνωστικά σημειώνοντας νίκη με ποσοστό 55%-45% σε βάρος του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, στέλνοντας τους Ρουμάνους στις κάλπες σε ποσοστό 64% (δύο Κυριακές νωρίτερα, στον πρώτο γύρο η συμμετοχή είχε περιοριστεί στα συνήθη επίπεδα του 53%) ήταν ο εμπαιγμός των Ρουμάνων του εξωτερικού.

«Σας συνιστώ να πάτε να ψηφίσετε στη Νανσί, είναι η πρωτεύουσα του art deco», είπε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μαλεσκάνου στους συμπατριώτες του που περίμεναν μάταια επί ώρες τη σειρά τους για την κάλπη έξω από το προξενείο του Παρισιού. Η Νανσί απέχει από το Παρίσι 384 χιλιόμετρα.

Πολλές κυβερνήσεις σε Ανατολή και Δύση επιχειρούν να περιορίσουν με διάφορα κόλπα το εκλογικό δικαίωμα αντικυβερνητικών ψηφοφόρων, αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικές ψήφοι που αποκλείστηκαν μεθοδευμένα από τις κάλπες του εξωτερικού μετατράπηκαν, με τη βοήθεια του Ιντερνετ, σε οργή που κινητοποίησε τους ψηφοφόρους του εσωτερικού.

Ο Γιοχάνις ήταν υποψήφιος του εθνικού-φιλελεύθερου κόμματος που συγκυβερνούσε έως τις αρχές του χρόνου με τον Πόντα, όμως κατόρθωσε να ταυτίσει την υποψηφιότητά του με την έννοια της κάθαρσης. Οι γερμανικές του ρίζες δεν στάθηκαν εμπόδιο για τη δημοτικότητά του, αφού τα διαδοχικά πακέτα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια φέρουν μόνο την υπογραφή του ΔΝΤ, αφήνοντας το Βερολίνο στο απυρόβλητο.

Σε αντιθεση με γειτονικές χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, ακόμη και η Βουλγαρία, ο προσανατολισμός της Ρουμανίας προς τη Δύση και η απουσία της από κάθε ρωσικό σχεδιασμό είναι δεδομένα ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Από τη θέρμη με την οποία αγκαλιάστηκε όμως ο Γιοχάνις από τον γερμανικό Τύπο μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η γερμανική συνιστώσα ενισχύθηκε σε σχέση με την αμερικανική.

Στη Ρουμανία, ο πρόεδρος είναι αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική, την άμυνα, την επιλογή ανώτατων δικαστικών και τις μυστικές υπηρεσίες. Διορίζει επίσης τον πρωθυπουργό, αν αυτός παραιτηθεί, κάτι που σημαίνει ότι το αργότερο το 2016 (και πολλοί αναλυτές πιστεύουν πολύ νωρίτερα) ο Γιοχάνις θα συγκεντρώσει μεγαλύτερη εξουσία, επιλέγοντας εκείνος τον διάδοχο του Πόντα.

Για τον απογοητευμένο κόσμο που τον ψήφισε, το σημαντικό είναι αν θα χρησιμοποιήσει την εξουσία αυτή ώστε να μετατρέψει το σύστημα της χώρας σε λιγότερο κλεπτοκρατικό. Η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Ναστάζε, πολιτικού «πατέρα» του Πόντα, ο οποίος καταδικάστηκε στις αρχές της χρονιάς σε φυλάκιση 4 ετών για διαφθορά, δεν είναι μεμονωμένη. Δείχνοντας να έχει πάρει το μήνυμα, αμέσως μόλις εξελέγη, ο Γιοχάνις ζήτησε από τη Βουλή να καταψηφίσει τον νόμο που θα αμνήστευε φυλακισμένους πολιτικούς και διωκόμενους βουλευτές. Οπερ και εγένετο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή