Η πολιτική της Fed στηρίζει την 3ετή άνοδο του δολαρίου

Η πολιτική της Fed στηρίζει την 3ετή άνοδο του δολαρίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και όσοι έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον για τα οικονομικά, έχουν αντιληφθεί πως ενισχύεται το δολάριο. Εκείνο που δεν είναι εξίσου προφανές, εκτός κι αν έχει κανείς πρόσβαση σε ειδική ενημέρωση, είναι το πόσο επίμονη είναι η άνοδος του δολαρίου τα τελευταία τρία χρόνια. Κι ενώ ο κόσμος ασχολείται με το πώς δεν θα ανακοπεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, είναι σαφές πως οι ΗΠΑ συνδράμουν το έργο αυτό περισσότερο απ’ όσο τους αναλογεί.

Είναι σαφές πως το δολάριο κινούνταν ανοδικά πολύ προτού ανακοινώσει η Fed ότι τερματίζει την ποσοτική χαλάρωση. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσο καλύτερα θα πήγαιναν οι εξαγωγές των ΗΠΑ αν δεν είχαν δεχθεί πλήγμα από την ενίσχυση του δολαρίου. Αν, όμως, λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εισαγωγές στις ΗΠΑ είναι περισσότερες από τις εξαγωγές -τις υπερβαίνουν κατά μέσο όρο 42 δισ. δολάρια τον μήνα- είναι εύλογο να υποθέσουμε πως το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ θα ήταν καλύτερο με ένα ασθενέστερο δολάριο.

Ούτως ή άλλως η ανάπτυξη των ΗΠΑ, όταν το αμερικανικό ΑΕΠ αυξάνεται τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση κατά μέσον όρο, αποτελεί την απόδειξη πως ένα ισχυρό νόμισμα δεν είναι απαραιτήτως κατάρα.

Το ιαπωνικό γιεν

Στο μεταξύ όσα έχουν συμβεί στην Iαπωνία καταδεικνύουν πως ούτε και ένα ασθενές νόμισμα αποτελεί πανάκεια. Ακόμη και με το γιεν στα χαμηλότερα επίπεδά του έναντι του δολαρίου από τον Οκτώβριο του 2007, η Ιαπωνία διολίσθησε εκ νέου σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 1,6%. Προ ημερών οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν χιλιάδες μέτρα, με στόχο να διοχετεύσουν στην παγκόσμια οικονομία δύο τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτικές στις ΗΠΑ γνωρίζουν πως πρέπει να σημειώσουν ανάπτυξη και οι οικονομίες άλλων χωρών ώστε να αγοράσουν τα προϊόντα που παράγουν οι αμερικανικές εταιρείες. Ως εκ τούτου είναι πρόθυμοι να ανεχθούν την κατά 22% ενίσχυση που έχει σημειώσει η σταθμισμένη ισοτιμία του δολαρίου από το 2011 ώς σήμερα.

Η υπομονή εξαντλείται

Ωστόσο και η υπομονή έχει τα όριά της. Αν δεν αποδειχθούν αποτελεσματικές οι δεσμεύσεις των ηγετών του G20, θα έρθει σύντομα ο καιρός που το ισχυρό δολάριο θα αρχίσει να αποτελεί τροχοπέδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή