Το μέγα έλλειμμα της εμπιστοσύνης

Το μέγα έλλειμμα της εμπιστοσύνης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το δημοσκοπικό «εύρημα» της Στατιστικής Αρχής, ότι το 45% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό σύστημα, τίθεται το ερώτημα: Σε ποιους απευθύνεται η υποκριτική διελκυστίνδα, στην οποία έχουν αποδυθεί η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, για μια πιθανή συνάντηση των ηγετών τους. Οι δύο αυτοί πόλοι αποτελούν και εκφράζουν, πρωταρχικά, το πολιτικό σύστημα, από την άποψη λειτουργίας και αξιοπιστίας. Φέρουν την κύρια ευθύνη, για το τόσο απογοητευτικό «εύρημα». Εκ των πραγμάτων προκύπτει, ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σαμαράς στην πραγματικότητα δεν ήθελαν μια τέτοια συνάντηση, που είναι αυτονόητη στις δημοκρατίες. Προκάλεσαν τη συζήτηση, «ανταποκρινόμενοι» στη βούληση της πλειονότητος των πολιτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που τάσσονται υπέρ μιας συνεννόησης των βασικών αντιπάλων, πάνω στα ζωτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα. Για τον ίδιο λόγο, η πλειονότητα των πολιτών κάθε άλλο παρά προτάσσει τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών. Επόμενο ήταν η «διαχείριση» της συνάντησης να εκθέσει περισσότερο τον κ. Τσίπρα, που έθεσε λεοντείους όρους, «διευκολύνοντας» τον κ. Σαμαρά να τον κατηγορήσει ότι επιδίωκε μόνον την προβολή των κομματικών του θέσεων. Ωστόσο, ακόμη και με το κίνητρο κομματικής εκμετάλλευσης, ο πρωθυπουργός απώλεσε την ευκαιρία να αποδείξει έμπρακτα τις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα, αποδεχόμενος τη συνάντηση.

Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται πάντοτε υπό το πρίσμα της προαναφερθείσας βούλησης της πλειονότητος, η οποία ουδόλως επηρεάζεται από το κομματικό παιχνίδι, γύρω από τη συνάντηση. Το σχετικό «μήνυμα» έχει γίνει αντιληπτό σε πολλούς κομματικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο αποδεικνύεται από τις σαφείς διαφοροποιήσεις στελεχών του, σχετικά με τη συνάντηση και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (Παπαδημούλης, Σταθάκης και Κοντονής). Εστω και αν αυτές «επιδιορθώθηκαν», ύστερα από έντονη πίεση της Κουμουνδούρου. Η ισχύς, όμως, του ιδίου μηνύματος, γίνεται καταφανέστατη και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η συνεχής άνοδος του «Ποταμιού», που καταλαμβάνει, πλέον, την τρίτη θέση (μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ), αποδίδεται αναντίρρητα στις συναινετικές και «υπεύθυνες», κατά την αντίληψη μεγάλης μερίδας πολιτών, θέσεις του κ. Στ. Θεοδωράκη. Το ίδιο αποδεικνύεται από τη ραγδαία συρρίκνωση των ΑΝΕΛ, που καταγράφεται ήδη κάτω του 3% και την περίπου εκμηδένιση της ΔΗΜΑΡ. Οι κ. Καμμένος και Κουβέλης, που αγνόησαν το «μήνυμα», ταυτιζόμενοι με την ανένδοτη επιδίωξη Τσίπρα, για διχαστικές και πρόωρες εκλογές, υφίστανται τις επιπτώσεις, προκαλώντας και κλίμα ανταρσίας στους βουλευτές τους. (Το τελευταίο αυτό, σε συνδυασμό με την ευμετάβολη στάση πολλών από τους 23 ανεξαρτήτους βουλευτές, δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέα δεδομένα, σχετικά με τη συγκέντρωση 180 ψήφων στην προεδρική εκλογή).

Ωστόσο, εκείνο που έχει πρωτεύουσα σημασία είναι να μειωθεί άμεσα και δραστικά, το απογοητευτικό ποσοστό του 45% των πολιτών, που δηλώνει «παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης, στο πολιτικό σύστημα». Από τα όσα προαναφέραμε και προσπαθήσαμε να στοιχειοθετήσουμε, προκύπτει πως οι ψηφοφόροι δεν είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το μέγα έλλειμμα εμπιστοσύνης. Δεν μπορούν να το απαλείψουν, ούτε να το μειώσουν δραστικά, με την επιλογή ενός από τους δύο διεκδικητές της εξουσίας. Γι’ αυτό, η μερική, έστω, αποκατάσταση της λαϊκής εμπιστοσύνης, προς το πολιτικό σύστημα, ήταν και παραμένει αποκλειστική ευθύνη των δύο βασικών πόλων ύπαρξης και λειτουργίας του πολιτεύματος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή