Τουρκία: «διαβρώνει» η συγκέντρωση εξουσιών τονίζει ο Μπάιντεν

Τουρκία: «διαβρώνει» η συγκέντρωση εξουσιών τονίζει ο Μπάιντεν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πριν από λίγο ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σχετικά με τη μεταβίβαση της εξουσίας από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης που είχαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει επιφυλακτικά τη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και στο Ιράκ, πιέζοντας να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική, που θα συμπεριλαμβάνει την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

«Σε ό,τι αφορά τη Συρία, συζητήσαμε… όχι μόνο για το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι το ΙΚΙΛ δεν θα αποκτήσει ένα ασφαλές καταφύγιο αλλά αντιθέτως θα το αναγκάσουμε να υποχωρήσει και θα το νικήσουμε, αλλά επίσης το πώς θα ενισχύσουμε τη συριακή αντιπολίτευση και θα εξασφαλίσουμε μια μετάβαση από το καθεστώς του Άσαντ», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν, χρησιμοποιώντας την προηγούμενη ονομασία του ΙΚ.

O Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε το «διαβρωτικό» χαρακτήρα που έχει η συγκέντρωση των εξουσιών στην ηγεσία μίας χώρας, όπου η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση κατηγορείται συχνά για αυταρχικές παρεκκλίσεις.

«Οι πρόγονοί μας, οι ιδρυτές (των ΗΠΑ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση των εξουσιών είναι το πλέον διαβρωτικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα» δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον αντιπροσώπων της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών.

«Εμείς συνεχίζουμε να το πιστεύουμε αυτό» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εκλέχθηκε τον Αύγουστο στην θέση αυτή για μια θητεία 5 ετών και είχε διατελέσει για 11 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας, δέχεται σφοδρή κριτική σχετικά με τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του και τη βούλησή του να "εξισλαμίσει" την τουρκική κοινωνία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να αναφερθεί άμεσα στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία διαβεβαιώνοντας ότι δε βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να προβεί σε «προσηλυτισμό».

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσει κανείς τις ελευθερίες είναι να αποφύγει να συγκεντρώσει πολλές εξουσίες στα χέρια ενός μόνο σκέλους της κυβέρνησης» επέμεινε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή