Κέβιν Σπέισι: Από τα Οσκαρ σε βιντεογκέιμ

Κέβιν Σπέισι: Από τα Οσκαρ σε βιντεογκέιμ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάμαι την πρώτη φορά που έπαιξα «Call of Duty». Ηταν στη Β΄ Γυμνασίου, στο σπίτι ενός φίλου. Ατελείωτες ώρες παιχνιδιού ακολούθησαν εκείνες τις πρώτες «αποστολές». Τις τελευταίες εκδόσεις της σειράς ομολογώ ότι δεν τις πολυπαρακολουθούσα λόγω έλλειψης χρόνου. Οταν όμως άκουσα ότι στη φετινή εκδοχή εμφανίζεται ο Κέβιν Σπέισι, με το ζόρι κρατήθηκα να μην πάω για νέα κάρτα γραφικών.

Ο Αμερικανός ηθοποιός υποδύεται τον κακό της υπόθεσης, έναν αδίστακτο επικεφαλής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, που θέλει να επιβάλει παγκόσμια δικτατορία. Υπάρχει κινηματογραφικού τύπου σενάριο στο παιχνίδι. Συμβουλευτικό ρόλο στη συγγραφή του, μάλιστα, είχε ο σεναριογράφος Mark Boal, γνωστός από τις ταινίες «Hurt Locker» και «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου. Για τις ανάγκες του «ρόλου» ο Σπέισι έβαλε την ειδική στολή και το κράνος, τα οποία βοηθούν ώστε να ψηφιοποιηθεί ο χαρακτήρας, και υπέμεινε τη δύσκολη διαδικασία του γυρίσματος χωρίς κανένα, στην ουσία, πραγματικό σημείο αναφοράς. «Σου λένε: στάσου ανάμεσα σε εκείνα τα κουτιά (σε ένα άδειο στούντιο), βάλε τα χέρια σου στο στύλο σαν να γέρνεις μπροστά, προχώρα ανάμεσα σε αυτά τα κουτιά, κάτσε στην καρέκλα και πες τα υπόλοιπα λόγια σου. (…) Και σκέφτεσαι: Διάολε, είμαι τόσο μακριά από το Old Vic και το κοινό του θεάτρου…»

Πολλοί έσπευσαν να τον επικρίνουν για τη συμμετοχή του, λέγοντας ότι μπαίνει στην υπηρεσία ενός παιχνιδιού με καθαρά μιλιταριστικό χαρακτήρα, αποκλειστικά λόγω των χρημάτων που του προσφέρουν. Και βέβαια το νούμερο στην επιταγή έπαιξε τον δικό του ρόλο. Μιλώντας όμως για έναν ηθοποιό υπερεπιτυχημένο, με δύο Οσκαρ στην κατοχή του, ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να πάρει μικρά και μεγάλα ρίσκα στην καριέρα του, μια τέτοια διαπίστωση φαντάζει άδικη.

Ο ίδιος δήλωσε στον βρετανικό Guardian: «Ο κόσμος πίστευε πως είμαι τρελός όταν αποφάσισα να μετακομίσω στο Λονδίνο έντεκα χρόνια πριν και να ξεκινήσω έναν νέο θίασο στο Old Vic, ενώ θα μπορούσα να μείνω στις Ηνωμένες Πολιτείες και να κάνω τη μία ταινία μετά την άλλη. Το ίδιο και όταν αποφάσισα να κάνω μια δραματική σειρά (αναφέρεται στο «House of Cards») με ένα διαδικτυακό κανάλι το οποίο δεν είχε παραγάγει έως τότε ορίτζιναλ υλικό. Και τώρα είμαι ένας ηθοποιός που συμμετέχει σε βιντεογκέιμ. Είναι μια ευκαιρία για μένα να κάνω κάτι πρωτότυπο και να προσεγγίσω ένα καινούργιο κοινό».

Πολλοί από τους φαν του «Call of Duty», ιδιαίτερα όσοι θαυμάζουν τον Σπέισι και ως ηθοποιό, ενθουσιάστηκαν με την προοπτική να τον δουν να πρωταγωνιστεί στο αγαπημένο τους παιχνίδι. Αλλοι πάλι -οι νεότεροι- απόρησαν «ποιος είναι αυτός ο τύπος και γιατί μπήκε στο παιχνίδι μου (πρέπει να τον πυροβολήσω);». Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του σηματοδοτεί κάτι νέο στον κόσμο των βιντεογκέιμ, που αποτελεί ούτως ή άλλως μια τεράστια αγορά.

Εκτός αυτού, ο Σπέισι δεν είπε απλώς μερικές ατάκες για να πάρει την αμοιβή του. Οντας μέρος ενός πρότζεκτ του οποίου η ανάπτυξη κράτησε συνολικά σχεδόν τρία χρόνια, ο ηθοποιός έδωσε τις δικές του οπτικές και έχτισε το ρόλο σε συνεργασία με τους παραγωγούς, όπως δηλαδή θα έκανε και σε οποιαδήποτε ταινία. «Σε αυτή την περίπτωση, έπρεπε αληθινά να πιστέψω στο πρότζεκτ, γιατί δεν είχαν γράψει ακόμα το ρόλο. Ηθελαν να τον αναπτύξουμε μαζί και να τους βοηθήσω, καθοδηγώντας τους στο νέο για εκείνους πεδίο της αφήγησης μιας τέτοιας ιστορίας».

1 δισ. δολάρια εισπράξεις την ημέρα!

Μια ολόκληρη γενιά (αγοριών) μεγάλωσε παίζοντας «Call of Duty», το παιχνίδι το οποίο έχει πουλήσει σχεδόν 200 εκατομμύρια νόμιμα -κι ένας Θεός γνωρίζει πόσα παράνομα- αντίτυπα παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η ταινία «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον ξεπέρασε σε ένα τρίμηνο το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εισπράξεις – ρεκόρ στην ιστορία του σινεμά. Το «Call of Duty: Black Ops 2», η ένατη έκδοση της σειράς, πέτυχε το ίδιο την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του…

Δεν είναι όμως μόνο το «Call of Duty». Υπάρχουν δεκάδες ακόμη παιχνίδια που πλησιάζουν ή και φτάνουν τους απίστευτους αριθμούς της δημοφιλίας του τίτλου της Activision, σχηματοποιώντας έτσι ένα πραγματικό ποπ φαινόμενο. Κλειδί είναι ο online χαρακτήρας τους, που προσθέτει στο ήδη συναρπαστικό κόνσεπτ του παιχνιδιού την κοινωνική αλληλεπίδραση, την οποία φέρνει η σε πραγματικό χρόνο επικοινωνία με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της «μανίας», οι κορυφαίοι παίκτες πλέον γίνονται κανονικοί επαγγελματίες, συμμετέχοντας σε διεθνή τουρνουά, με τεράστια χρηματικά έπαθλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή