Νέα κυβέρνηση με μεταβατικό πρόεδρο στη Μπουρκίνα Φάσο

Νέα κυβέρνηση με μεταβατικό πρόεδρο στη Μπουρκίνα Φάσο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές στη Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσαν σήμερα τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με τον μεταβατικό πρόεδρο Μισέλ Καφαντό να αναλαμβάνει ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό, τον αντισυνταγματάρχη Ισαάκ Ζιντά, να αναλαμβάνει παράλληλα το υπουργείο Άμυνας.

Από τους 26 θώκους της κυβέρνησης ο στρατός καταλαμβάνει τους έξι, ανάμεσά τους τα υπουργεία Ορυχείων, Επικοινωνιών και Εσωτερικών. Τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης προέρχονται από οργανώσεις πολιτών και μια σειρά πολιτικών κομμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, αφού προσπάθησε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας για να παρατείνει την 27ετή εξουσία του. Ακολούθησε μια σύντομη περίοδος διακυβέρνησης από το στρατό, υπό τον Ζιντά, ώσπου ενέδωσε στις πιέσεις της Αφρικανικής Ένωσης να εκχωρήσει την εξουσία σε πολίτες. Η μεταβατική κυβέρνηση θα ασκεί καθήκοντα έως ότου διεξαχθούν νέες εκλογές, το 2015.

Δυτικοί διπλωμάτες εξέφραζαν πάντως επιφυλάξεις για την συνέχιση της εμπλοκής του στρατού στην διακυβέρνηση και κάλεσαν να μην διορισθεί πρωθυπουργός ο Ζιντά. Βάσει των όρων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ούτε ο αντισυνταγματάρχης ούτε ο Καφαντό θα είναι σε θέση να υποβάλουν υποψηφιότητα για την προεδρία του χρόνου.

Ο συνταγματάρχης Ογκίστ Ντενίζ Μπαρί, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ζιντά, ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών.

Η Ζοζεφίν Ουεντραγκογκό, ατυχήσασα υποψήφια για να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος, ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ ο Ογκιστίν Λοαντά, διακεκριμένο στέλεχος οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ανέλαβε υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Ο διορισμός των μελών της μεταβατικής κυβέρνησης επιτεύχθηκε έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις. Η ανακοίνωση της σύνθεσής της, που επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη, αναβλήθηκε αρχικά για το Σάββατο και ξανά χθες για σήμερα.

Επί των ημερών του Κομπαορέ η χώρα της Δυτικής Αφρικής, που εξάγει χρυσό και βαμβάκι, αποτέλεσε έναν κομβικής συμμαχίας σύμμαχο των δυτικών κρατών στην εκστρατεία τους εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στο Σάχελ. Στη Μπουρκίνα Φάσο σταθμεύουν μονάδες των ειδικών δυνάμεων του στρατού της Γαλλίας, οι οποίες συμμετέχουν σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή