Είσοδος της «Σκλαβενίτης» στα Cash & Carry μέσω εξαγοράς της Makro

Είσοδος της «Σκλαβενίτης» στα Cash & Carry μέσω εξαγοράς της Makro

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατηγορία του Cash & Carry, δηλαδή της ειδικής κατηγορίας χονδρεμπορίου που συνίσταται στη διάθεση προϊόντων σε επαγγελματίες με τη μορφή του σούπερ μάρκετ, εισέρχεται η «Σκλαβενίτης», προχωρώντας στην εξαγορά της γερμανικής εταιρείας Makro Cash & Carry Greece και κάνοντας μέσα σε λίγους μήνες ένα ακόμη εντυπωσιακό βήμα στον κλάδο του εμπορίου. Οι επίσημες ανακοινώσεις από τη «Σκλαβενίτης» αναμένονται πιθανότατα σήμερα και θα αφορούν την εξαγορά της γερμανικής θυγατρικής του ομίλου Metro Group, με το τίμημα να υπερβαίνει σημαντικά τα 60 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη την ίδια ώρα βρίσκονται συζητήσεις της «Σκλαβενίτης» με την Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), συζητήσεις οι οποίες όμως δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τις δύο επιχειρηματικές συμφωνίες, καθώς φημολογείται ότι η συμφωνία της «Σκλαβενίτης» με την Grivalia είναι αυτή που διασφαλίζει στην πρώτη την απαιτούμενη ρευστότητα έτσι ώστε να προχωρήσει στην εξαγορά της Makro. Με άλλα λόγια, η «Σκλαβενίτης» θα πουλήσει ακίνητά της στην Grivalia και πιθανώς θα τα επαναμισθώσει (sale and leaseback).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το πρωί η Grivalia Properties ανέφερε τα εξής: «Η Grivalia Properties AEEAΠ ανακοινώνει σε συνέχεια ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων τα οποία έλαβαν χώρα τις τελευταίες δύο ημέρες ότι δεν έχει διεξαγάγει συζητήσεις με τη Makro Cash & Carry ή τη μητρική της με σκοπό την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων της, Η εταιρεία στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος και σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης μετοχικού της κεφαλαίου βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο Σκλαβενίτη, καθώς και με άλλους ελληνικούς και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, για την απόκτηση ακινήτων. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση επίτευξης τελικής και οριστικής συμφωνίας, η εταιρεία θα προβεί, ως οφείλει, στις απαραίτητες ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό βάσει της ισχύουσας χρηματιστηριακής νομοθεσίας». Υπενθυμίζεται ότι μεγαλομέτοχος της Grivalia Properties με ποσοστό περίπου 42% είναι το καναδικό fund Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, το οποίο πριν από λίγους μήνες εξαγόρασε και την Praktiker Hellas και με τον τρόπο αυτό εισήλθε στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Πηγές κοντά στην εταιρεία Σκλαβενίτης τονίζουν ότι τα χρήματα για την εξαγορά της γερμανικής αλυσίδας Makro προέρχονται από ιδιωτικά κεφάλαια και δανεισμό, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ο δανεισμός να προέρχεται από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή έτερου επενδυτή σε αυτή.

H Makro διαθέτει 12 καταστήματα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ξάνθη, Βόλο, Χανιά, Ιωάννινα και Καλαμάτα, εκ των οποίων τα τρία είναι drive in. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1992 και το 2013 πραγματοποίησε πωλήσεις κοντά στα 300 εκατ. ευρώ (240 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών της σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό του εννεαμήνου του 2013). Η πώληση της Makro σηματοδοτεί μία ακόμη αποχώρηση από την Ελλάδα θυγατρικής του Metro Group, καθώς είχε προηγηθεί το 2011 η αποχώρηση της Saturn. Πλέον θα μείνει μόνο η MediaMarkt.

Από την άλλη πλευρά, η «Σκλαβενίτης», μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που χαρακτηριζόταν μέχρι πρόσφατα από τη «συντηρητική» επιχειρηματική πρακτική και τη δραστηριοποίησή του μόνο στο λιανεμπόριο και μόνο εντός της Αττικής, τους τελευταίους μήνες έχει περάσει στην επίθεση: εξαγοράζει τη Makro, εξαγόρασε το 60% της συμμετοχής του Βερόπουλου στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης», που δραστηριοποιείται στην Κρήτη, και το 2015 θα λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα εκτός Αττικής και συγκεκριμένα στην Κόρινθο. Φέτος, επίσης μετέφερε τις κεντρικές της αποθήκες από τον Κηφισό σε πιο σύγχρονο κέντρο logistics, στον Ασπρόπυργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή