Στόχος, η σύγκλιση για αξιολόγηση και επόμενη ημέρα

Στόχος, η σύγκλιση για αξιολόγηση και επόμενη ημέρα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μια προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας ερμηνεύονται από στελέχη τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και της τρόικας οι συναντήσεις στο Παρίσι, οι οποίες θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο. Ωστόσο, το κλίμα που εκπέμπουν οι δύο πλευρές δεν είναι ταυτόσημο.

Στην Αθήνα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πως στόχος των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι να συμφωνηθεί το πώς θα κλείσει ο τρέχων έλεγχος. Ανέφεραν, δε, πως τα ραντεβού στο Παρίσι «συναποφασίστηκαν» με την τρόικα και αυτό είναι ενδεικτικό για το ότι «έχει υπάρξει κάποια πρόοδος» στις διαβουλεύσεις. Επίσης, υποστήριζαν πως στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και η «επόμενη μέρα» της Ελλάδας. Μάλιστα, η κυβέρνηση δείχνει πως κινείται σε μια λογική αποδοχής μέχρι και μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από το ΔΝΤ, με αντάλλαγμα να μείνουν κάποια από τα δύσκολα για αργότερα, αλλά «δεν συζητάμε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος», όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη.

Ωστόσο, παράγοντες της τρόικας εκτιμούσαν ότι «πλέον είναι πολύ δύσκολο να κλείσει ο έλεγχος εντός του έτους», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Ξεκαθάριζαν, όμως, ότι οι συζητήσεις στο Παρίσι θα επικεντρωθούν μόνο στο κομμάτι του τρέχοντος ελέγχου και όχι στην «επόμενη μέρα» της Ελλάδας.

Ενα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015. Η τρόικα το υπολογίζει σε 2,5-3 δισ. και έχει ζητήσει μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση τα οποία -σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων- θα πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 1 δισ.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, ο κ. Χαρδούβελης απέστειλε στην τρόικα ένα πακέτο «μικρών» παρεμβάσεων και καλύτερης τεκμηρίωσης των υφιστάμενων δράσεων του προϋπολογισμού, αλλά, κατά πληροφορίες, δεν είναι επαρκές για να καλύψει το κενό που «βλέπει» η τρόικα. Ειδικότερα, στο «πακέτο» περιλαμβάνονται:

1. Ανάλυση της εκτίμησης της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Υπενθυμίζεται ότι με τον προϋπολογισμό του 2015 η Αθήνα δεν προβλέπει κάποιο κενό και, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδούβελης αναλύει τις διαφωνίες της ελληνικής πλευράς με τις εκτιμήσεις της τρόικας.

2. Ειδική αναφορά στα «ανοδικά ρίσκα» που υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Δηλαδή, σε εκείνες τις προβλέψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που προβλέπεται σήμερα. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τέτοιοι παράγοντες είναι η μεταφορά της καλύτερης εκτέλεσης –στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών– του 2014 στο 2015, η εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην απασχόληση, στο ΑΕΠ και στα δημόσια έσοδα, η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κ.λπ.

3. Η νεότερη εκτίμηση για τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου από νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι τα έσοδα θα είναι συνολικά 500 εκατ.

Πάντως, η τρόικα θέλει να δει παρεμβάσεις σε άλλους τομείς και μάλιστα αναμένεται να στείλει προτάσεις στην κυβέρνηση για να τις εξετάσει. Οι προτάσεις της θα αφορούν παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, στον ΦΠΑ και στις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και Ταμεία, αλλά μέχρι και χθες δεν είχαν φθάσει στο οικονομικό επιτελείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή