Μικρολίμανο: «Καθαρό» το καλάσνικοφ – αύριο επίσημα στη δημοσιότητα η φωτογραφία

Μικρολίμανο: «Καθαρό» το καλάσνικοφ – αύριο επίσημα στη δημοσιότητα η φωτογραφία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο αναμένεται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία η φωτογραφία του Αλβανού πιστολέρο, ο οποίος άνοιξε πυρ με «καλάσνικοφ» τα ξημερώματα του Σαββάτου σε νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο, τραυματίζοντας συνολικά 15 άτομα. Η Εισαγγελία Πειραιά από την Κυριακή το πρωί, ολοκλήρωσε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα η φωτογραφία του δράστη, ενώ εκδόθηκε και το σχετικό ένταλμα σύλληψης.

Αναφορικά με το γεγονός ότι η φωτογραφία του δεν δημοσιοποιήθηκε άμεσα αλλά έχει διαρρεύσει σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δικαστικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι ειδική νομοθετική ρύθμιση που μπήκε το 2013 στον σχετικό νόμο 2472/97 περί προστασίας δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα διευκρινίζει ότι για να δημοσιοποιηθεί η φωτογραφία ενός ατόμου, ανεξαρτήτως των εγκλημάτων που έχει τελέσει, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί ειδική διάταξη, να επιδοθεί στην οικία διαμονής του και να περάσουν 48ωρες, καθώς ο ίδιος νόμος του δίνει το δικαίωμα για προσφυγή.

Επίσης ο ίδιος νόμος ορίζει ότι οι διατάξεις που είναι άμεσα εκτελεστέες, (σσ δηλαδή, άμεση δημοσιοποίηση φωτογραφίας ενός ατόμου) είναι αυτές που αφορούν μόνο εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης, η παράβαση του άρθρου 187. Για παράδειγμα, σε συγκεκριμένα περιστατικά που αφορούν υποθέσεις παιδεραστίας, η φωτογραφία του δράστη δημοσιοποιείται άμεσα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μπορούσε να παρακαμφθεί ο νόμος, τόνισαν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη. Η φωτογραφία του, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποσταλεί σε συνεργαζόμενες αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, προκειμένου να εμποδιστεί τυχόν διαφυγή του.

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πρώτη βαλλιστική έρευνα που έγινε στους κάλυκες του όπλου που χρησιμοποιήθηκε και συνέλεξαν άνδρες της Ασφάλειας από το σημείο της επίθεσης, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο «καλάνσικοφ» που χρησιμοποιήθηκε είναι «καθαρό» και δεν έχει χρησιμοποιηθεί αλλού. Πηγές από την αστυνομία δεν αποκλείουν το συγκεκριμένο άτομο που φέρεται να έχει πάρει μέρος σε άλλα τρία ένοπλα αιματηρά περιστατικά στην Αθήνα- στο ένα εκ των οποίων έχασε τη ζωή του ένα άτομο- να έχει στην κατοχή του και άλλο πυροβόλο όπλο.

Κικίλιας: «Αδιανόητο το νομοθετικό πλαίσιο να διευκολύνει τον καταζητούμενο»

Την επαναφορά του Ν.2472/1997 σχετικά με τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων, είτε την τροποποίηση για εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως για καταζητούμενους, που δεν ανευρίσκονται ή είναι αγνώστου διαμονής με στόχο τη διευκόλυνση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Αφορμή αποτέλεσε το πρόσφατο περιστατικό στην περιοχή του Πειραιά που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 11 ατόμων, από τα πυρά του ένοπλου δράστη και την απαγόρευση εκ του νόμου (4139/2013) δημοσιοποίησης της φωτογραφίας του.

Οπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας στην επιστολή του προς τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, «με δεδομένο ότι βασικό καθήκον της πολιτείας, αποτελεί η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών οφείλουμε να θωρακίσουμε τις αρμόδιες αρχές με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, που είναι καθοριστικές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που αναζητούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα αλλά και την αποτροπή τέλεσης νέων».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι αδιανόητο σε παρόμοιες εγκληματικές περιπτώσεις το νομοθετικό πλαίσιο και η ευαισθησία των προσωπικών δεδομένων να διευκολύνει τον καταζητούμενο και να αποβαίνει σε βάρος, τόσο της αναζήτησης και της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας, όσο και της αξίωσης της πολιτείας για ποινικό κολασμό των σοβαρών εγκλημάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή