Βαρύ κατηγορητήριο κατά 64 ατόμων για τη Siemens

Βαρύ κατηγορητήριο κατά 64 ατόμων για τη Siemens

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια επισταμένων ερευνών προς κάθε κατεύθυνση, η Δικαιοσύνη προχώρησε στην πρώτη πλήρη αξιολόγηση του τεράστιου υλικού που έχει συγκεντρωθεί για το πολύκροτο σκάνδαλο με τις παράνομες πληρωμές στην υπόθεση της Siemens. O εισαγγελέας Εφετών Γαληνός Μπρης υπέβαλε στο δικαστικό συμβούλιο πρόταση-μαμούθ 2.368 σελίδων, με την οποία ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη και με βαριές κατηγορίες συνολικά 64 άτομα, ως εμπλεκόμενα στο κουβάρι των παράνομων πληρωμών και της διακίνησης μαύρου χρήματος.

Ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός στο πολυσέλιδο συμπέρασμά του καταλήγει σε απόλυτη παραδοχή, ότι μίζες εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στο παρασκήνιο της σύμβασης ΟΤΕ- Siemens για την ψηφιοποίηση του δικτύου του Οργανισμού, με αποδέκτες που αποκαλύφθηκαν και άλλους -τους περισσότερους- που παραμένουν στο σκοτάδι. «Τόσο κατά το στάδιο για τη σύναψη και την επέκταση της με αριθμό 80002 του 1997 Προγραμματικής Συμφωνίας, όσο και κατά το στάδιο της υλοποίησής της διακινήθηκαν σημαντικά ποσά από τα ταμεία της Siemens AG, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων του ΟΤΕ».

Η αποτίμηση του μαύρου χρήματος κατά τον εισαγγελέα ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 69.942.441 ευρώ με αποδέκτες επώνυμα στελέχη της γερμανικής εταιρείας και του ΟΤΕ. Ωστόσο, από τις πολύχρονες έρευνες της Δικαιοσύνης που κινήθηκε με αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πιστωτικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη, δεν κατέστη δυνατόν να αποκαλυφθούν τυχόν πολιτικά πρόσωπα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι της εποχής εκείνης, ως αποδέκτες παράνομων πληρωμών και μαύρου πολιτικού χρήματος.

Ο μόνος που έφθασε στο εδώλιο, δικάζεται ήδη από καιρό, είναι ο τότε υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης για τον οποίο προέκυψαν στοιχεία για αποδοχή 400.000 γερμανικών μάρκων, χρήματα που προήλθαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens, αλλά ο ίδιος διατείνεται ότι δόθηκαν ως προεκλογική χορηγία. Εκτός του Τάσου Μαντέλη, το μόνο ποσό παράνομων πληρωμών που εντοπίστηκε είναι το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα που έλαβε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, στενός συνεργάτης τότε του πρωθυπουργού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή διατείνεται ότι τα χρήματα τα παρέδωσε στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης εισηγείται, μόνο για τη σύμβαση του ΟΤΕ – Siemens, την παραπομπή σε δίκη 64 από τους 80 κατηγορούμενους. Στον σκληρό πυρήνα τους ο εισαγγελέας εντάσσει 19 υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη της γερμανικής εταιρείας και της θυγατρικής της στην Ελλάδα, καθώς και 14 υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη του ΟΤΕ. Σε όλους αποδίδει βαριές κατηγορίες για δωροδοκίες και ξέπλυμα σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρουν ώς και ισόβια.

Επίσης κατά την εισαγγελική πρόταση, πολλοί μεταξύ των 64 κατηγορουμένων βαρύνονται με απλή ή άμεση συνέργεια στις δωροδοκίες και το ξέπλυμα, ενώ μόνο για 12 με περιφερειακό ρόλο στην υπόθεση, προτείνεται η απαλλαγή τους, καθώς και η παύση της ποινικής δίωξης για δύο που έχουν αποβιώσει.

Βούλευμα

Ο εισαγγελέας Εφετών δεν αποδίδει σε κανέναν από τους εμπλεκομένους αδίκημα για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία που αρχικά τους είχε αποδοθεί, ενώ το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αναμένεται θα κλείσει τον κύκλο των δικαστικών διαδικασιών για την πολύκροτη υπόθεση πριν ξεκινήσει η δίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή