Ισπανία: Πρώτο σε δημοσκοπήσεις το κόμμα Podemos

Ισπανία: Πρώτο σε δημοσκοπήσεις το κόμμα Podemos

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου στην Ισπανία, εμφανίζει το νέο αριστερό κόμμα Podemos, το οποίο γεννήθηκε από το ισπανικό κίνημα των Αγανακτισμένων, στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε από την Dos Sigma για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo, επιβεβαιώνει μια προηγούμενη που είχε δημοσιευθεί στις 2 Νοεμβρίου από την εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση, το Podemos (Μπορούμε) θα κέρδιζε το 28,3% των ψήφων, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα 26,3% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 20,1%, βάζοντας τέλος στον δικομματισμό που κυριαρχεί στην ισπανική πολιτική ζωή μετά το τέλος της δικτατορίας το 1975.

Το Podemos έχει θέσει ως προτεραιότητά του, όπως και το κίνημα των Αγανακτισμένων, την καταπολέμηση της επισφάλειας στην αγορά εργασίας και της διαφθοράς, που είναι τα δύο βασικά ζητήματα για τα οποία ανησυχούν οι Ισπανοί.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα El Mundo, σε περίπτωση που το κόμμα των αγανακτισμένων κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές, η κοινοβουλευτική μοναρχία της Ισπανίας θα πρέπει να συμβιβαστεί με δύο περίπλοκες συμμαχίες: είτε μεταξύ του Ποδέμος και των Σοσιαλιστών, είτε μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο στις προηγούμενες εκλογές κέρδισε το 44,6% των ψήφων, εμφανίζεται να έχει χάσει μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάνει 9 μονάδες σε σχέση με το 2011.

Η άνοδος του Podemos που σχηματίστηκε τον Ιανουάριο, αλλά απέκτησε πραγματική δομή κόμματος στις 15 Νοεμβρίου, ήταν εντυπωσιακή το 2014.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός, με τους ερωτηθέντες να του δίνουν 4,4 βαθμούς στους 10. Ακολουθεί ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ με 4,1 βαθμούς.

Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 1.000 ενήλικες από τις 17 ως τις 19 Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της νέας ηγεσίας του κόμματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή