Ερντογάν: Οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες

Ερντογάν: Οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα μετά τις εικονοκλαστικές απόψεις που διατύπωσε αναφορικά με την ανακάλυψη της Αμερικής –υποστήριξε ότι αδίκως πιστώθηκε στον Χριστόφορο Κολόμβο, αφού είχαν προηγηθεί ισλαμιστές εξερευνητές, όπως βεβαιώνει η ισλαμική επιστήμη–, ο Ταγίπ Ερντογάν ήρθε να ταράξει εκ νέου τα λιμνάζοντα νερά. Στόχος του, αυτή τη φορά, ήταν οι αντιεπιστημονικές απόψεις περί των δύο φύλων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τίμησε με την παρουσία του διεθνή διάσκεψη για τα δικαιώματα των γυναικών, την οποία διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη η Ενωση Γυναικών για τη Δημοκρατία. Από το βήμα της διάσκεψης, καυτηρίασε όσους κάνουν λόγο περί ισότητας ανδρών και γυναικών, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει τους νόμους της φύσης και υποκρύπτει κομμουνιστικές τάσεις.

«Δεν είναι δυνατόν να φέρνουμε σε ίση μοίρα τους άνδρες και τις γυναίκες. Αυτό είναι αντίθετο στη φύση γιατί η φύση τους είναι διαφορετική». Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέπτυξε σειρά επιχειρημάτων: «Δεν μπορείς να βάλεις έναν άνδρα σε ίση θέση με μια γυναίκα που θηλάζει το παιδί της… Δεν μπορείς να βάλεις τις γυναίκες να κάνουν όλες τις ανδρικές δουλειές, κατά το πρότυπο των κομμουνιστικών καθεστώτων. Αυτό είναι αντίθετο στην εύθραυστη φύση τους».

Αντί της μονοδιάστατης, ισοπεδωτικής ισότητας των φύλων, ο ισλαμιστής ηγέτης πρότεινε μία περισσότερο διαφοροποιημένη στρατηγική: «Το σωστό είναι να επιδιώξουμε την ισότητα μεταξύ των ανδρών και την ισότητα μεταξύ των γυναικών. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ισότητα των γυναικών ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Οχι απροσδόκητα, ο ευσεβής Ερντογάν υπογράμμισε τη συμβολή της θρησκείας, εν προκειμένω του Ισλάμ, στη γυναικεία χειραφέτηση. «Η θρησκεία μας καθόρισε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία: Μητρότητα!» δήλωσε, προτού εκμυστηρευθεί ότι, στην παιδική του ηλικία, φιλούσε τα πόδια της μητέρας του, ακολουθώντας τις γραφές του Κορανίου, σύμφωνα με τις οποίες «ο Παράδεισος βρίσκεται στα πόδια της γυναίκας». «Τις φιλούσα τα πόδια γιατί μύριζαν Παράδεισο», ανέφερε σχετικά. Στο στόχαστρο του Ερντογάν βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι φεμινίστριες, που «δεν αποδέχονται την έννοια της μητρότητας». Ενδεχομένως να ήταν μία από αυτές, τις φεμινίστριες, η ακροάτρια της διάσκεψης, που προσπάθησε να υποβάλει ερώτηση στην αρμόδια υπουργό, για να εκδιωχθεί κακήν κακώς από την αίθουσα από αστυνομικούς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή