Σε τροχιά εμφυλίου το ΠΑΣΟΚ

Σε τροχιά εμφυλίου το ΠΑΣΟΚ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση υπέρ ή εναντίον της πρότασης του κ. Γ. Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή προέδρου από τη βάση, λαμβάνουν σταδιακά πρώην και νυν στελέχη του κόμματος. Από τη Χαρ. Τρικούπη επαναλαμβάνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα εκκίνησης καμιάς συνεδριακής διαδικασίας, παραπέμποντας σε παλαιότερες αποφάσεις των οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Σε χθεσινή σύσκεψη που είχε με συνεργάτες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε αρκετές φορές τη φράση «δεν θα απαντήσω επί προσωπικού στον κ. Παπανδρέου». Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί, παρά τις διαβεβαιώσεις της Χαρ. Τρικούπη, ανησυχία και στο Μαξίμου, καθώς το ένα εκ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης βρίσκεται σε κατάσταση οιονεί εμφυλίου πολέμου, εν μέσω κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και τη συνολική συμφωνία για το χρέος.

Λίγο μετά τη χθεσινή σύσκεψη, από τη Χαρ. Τρικούπη τονιζόταν ότι «το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη είναι πλαστό». Κύκλοι του κόμματος άφηναν αιχμές για τη στάση του κ. Παπανδρέου στις ευρωεκλογές όπου, όπως ανέφεραν, «κάποιοι στήριξαν άλλα κόμματα ή αδρανοποιήθηκαν και περίμεναν την εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης, αλλά αυτή δεν ήλθε». Μιλούσαν επίσης για «προσωπικούς σχεδιασμούς και έλλειψη αυτογνωσίας». Από τη Χαρ. Τρικούπη απαντούν και σε όσες νομαρχιακές επιτροπές έχουν ζητήσει τις τελευταίες ημέρες διεξαγωγή συνεδρίου ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να ασχολούνται με λάθος θέματα».

Σαφώς υπέρ της πρωτοβουλίας Παπανδρέου ετάχθη χθες ο κ. Φιλ. Σαχινίδης. Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού «δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες, που μας έχουν στηρίξει και εμπιστευτεί, αλλά τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις τρέχουσες διεργασίες». Και τάσσεται υπέρ ενός ανοικτού συνεδρίου «όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα». Ανάλογες δηλώσεις έκανε χθες και ο κ. Θ. Μωραΐτης, ο οποίος χαρακτήρισε (Εφ. Συντακτών) την πρόταση Παπανδρέου «έκφραση αγωνίας για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ», ενώ με δήλωση του υπέρ της πρωτοβουλίας τάσσεται και ο κ. Συμεών Κεδίκογλου. Ως «παράγοντα πολιτικής σταθερότητας και όχι αποσταθεροποίησης», περιέγραψε (9,84) τον κ. Παπανδρέου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρ. Αηδόνης. Η πρόταση Παπανδρέου προκάλεσε και την επανεμφάνιση του πρώην υπουργού Γ. Ραγκούση, ο οποίος επισήμανε ότι θα επιστρέψει στη «συλλογική, ενεργό πολιτική» σε περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου δρομολογήσει την ίδρυση ενός «νέου ΠΑΣΟΚ».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο κ. Δ. Καρύδης τόνισε χθες (Alpha 98,9) ότι: «Είναι έξω από τη λογική η κίνηση του Γ. Παπανδρέου». Η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου εξέφρασε την ελπίδα «να μην επαναληφθούν οι εικόνες που είδαμε την 1η Σεπτεμβρίου». Και ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξουν διασπαστικές κινήσεις στο ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Π. Ρήγας απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Παπανδρέου. Με αφορμή τις εξελίξεις παρενέβη χθες και ο κ. Γ. Καψής, εκ των παλαιότερων στελεχών, ο οποίος τάχθηκε υπέρ έκτακτου συνεδρίου όπου θα διεκδικήσουν την ηγεσία «οι δύο πραγματικοί μονομάχοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή