Συμφωνία κυβέρνησης με τρόικα αναμένει η Κουμουνδούρου

Συμφωνία κυβέρνησης με τρόικα αναμένει η Κουμουνδούρου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένη θεωρούν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και σπεύδουν σε όλους τους τόνους να την αποκηρύξουν. Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου επισημαίνει σχετικά ότι «μια κυβέρνηση που καταρρέει δεν μπορεί και να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία, αφού αυτή θα ακυρωθεί στην πράξη από την ψήφο του».

Καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η συμφωνία θα κλείσει και το μόνο που μένει να συμφωνηθεί είναι η φόρμουλα με την οποία θα παρουσιαστεί, προεξοφλούν ότι από την πλευρά των δανειστών καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες ελιγμών μιας μελλοντικής κυβέρνησης σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής. Στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφονται προς τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο αποκατάστασης διαύλων επικοινωνίας και προλείανσης του εδάφους με τους εκεί θεσμικούς συνομιλητές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Γ. Σταθάκης διερευνά ήδη τις προοπτικές συναντήσεων στις αρχές του επόμενου έτους με τον νέο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, καθώς και με ηγετικά στελέχη της ΕΚΤ και του ESM.

Στην Κουμουνδούρου ανοίγει, παράλληλα, το θέμα των συμμαχιών και της κατάρτισης ψηφοδελτίων ενόψει εκλογών. Χθες, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με την ανεξάρτητη βουλευτή Θεοδώρα Τζάκρη, όπου διαπιστώθηκε συναντίληψη περί της ανάγκης άμεσης προσφυγής στις κάλπες και συμφωνία ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση ερμηνεύεται από πολλούς ως πρώτο βήμα για την ένταξη της κ. Τζάκρη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανάλογη συνάντηση είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα με την προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ και ανεξάρτητη, πλέον, κ. Χρυσούλα Γιαταγάνα. Πριν εγκαινιασθεί η συζήτηση των συνεργασιών στα αρμόδια όργανα, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να θέσει ένα βασικό πλαίσιο στην ομιλία του προς τους γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών, το περασμένο Σάββατο, και ουσιαστικά απέρριψε τη θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ότι το κόμμα δεν θα πρέπει να μπει στο «παζάρι» της άθροισης βουλευτών για την προεδρική εκλογή. Προανήγγειλε διεύρυνση με προσωπικότητες εκτός ΣΥΡΙΖΑ και, αφού τόνισε ότι το κόμμα δεν θα γίνει «πλυντήριο», μίλησε για διαδικασία συγκρότησης ενός νέου πλειοψηφικού μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Απάντησε, επίσης, στα ψηφίσματα νομαρχιακών επιτροπών που ήδη φθάνουν στην Κουμουνδούρου και στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων ονομάτων που ακούγονται κατά περιοχή. Ζήτησε να μη γίνουν οι οργανώσεις του κόμματος πεδίο αντιπαράθεσης στο όνομα υποψηφίων, για να προσθέσει ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλατύ μέτωπο του 40% ή 45% και δεν είναι δυνατόν «να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%».

Το ασυμβίβαστο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι τα κομματικά στελέχη θα πρέπει να παραδώσουν τη θέση τους εάν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, δηλώνοντας ότι είναι ασυμβίβαστη η διπλή ιδιότητα.

Εν τω μεταξύ, χθες, από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου διαψεύσθηκε ηλεκτρονικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο πρόσφατα συναντήθηκαν για δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και η κ. Μαριάννα Λάτση, σε εστιατόριο του Κολωνακίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή