Εκρηξη οργής και λεηλασίες στo Μιζούρι

Εκρηξη οργής και λεηλασίες στo Μιζούρι

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ. Την ενίσχυση των δυνάμεων της εθνοφρουράς στο Φέργκιουσον ανακοίνωσε χθες ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, ύστερα από μια νύχτα ταραχών οι οποίες οδήγησαν στην πυρπόληση τουλάχιστον δώδεκα κτιρίων και επιχειρήσεων.

Συνελήφθησαν 150

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων τη Δευτέρα να μην ασκήσει δίωξη στον αστυφύλακα Ντάρεν Ουίλσον, δολοφόνο του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, προκάλεσε ξέσπασμα οργής σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και στη σύλληψη περισσότερων από 150 διαδηλωτών σε όλη τη χώρα.

Η βία συνεχίσθηκε όλη τη νύχτα, παρά το έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Ομπάμα. Στην παρέμβασή του, ο Μπαράκ Ομπάμα άσκησε έκκληση, σε διαδηλωτές και αστυνομία, για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. «Είμαστε έθνος βασισμένο στον νόμο και πρέπει έτσι να αποδεχθούμε ότι την αρμοδιότητα για την απόφαση αυτή είχε αποκλειστικά το σώμα των ενόρκων. Πρέπει ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση στο Φέργκιουσον αντικατοπτρίζει ευρύτερες προκλήσεις, που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ως έθνος», είπε ο πρόεδρος που παραδέχθηκε ότι η οργή των διαδηλωτών είναι δικαιολογημένη και ότι σε πολλές περιοχές της χώρας οι πολίτες -και κυρίως οι μαύροι- δεν εμπιστεύονται τα αστυνομικά όργανα.

Στη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι συνειδητοποιεί το πρόβλημα και γνωρίζει μεθόδους αντιμετώπισής του. Μεταξύ των μεθόδων αυτών, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε την ενίσχυση της στρατολόγησης μαύρων αστυνομικών και της εκπαίδευσής τους σε θέματα σεβασμού των πολιτών.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ομπάμα αποκάλυπτε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ έχει διατάξει εδώ και ένα μήνα τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας γύρω από τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τη Δικαιοσύνη της πολιτείας του Μιζούρι. Ο αστυφύλακας Ουίλσον μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μέχρι και για δολοφονία.

Τι ζήτησε η οικογένεια

Σύμφωνα με την οικογένεια του Μπράουν, ο νεαρός προσπάθησε να παραδοθεί υψώνοντας στον αέρα τα χέρια του. Οι συνήγοροι του Ουίλσον, όμως, υποστήριξαν ότι το εύσωμο θύμα προσπάθησε να του αρπάξει από τα χέρια το υπηρεσιακό του όπλο. Ο Μπράουν πυροβολήθηκε δώδεκα φορές, με την τελευταία σφαίρα να τον πλήττει στο κρανίο.

Το ξέσπασμα βίας προσπάθησε να προλάβει και η ίδια η οικογένεια του θύματος, εκδίδοντας την παρακάτω ανακοίνωση: «Παρότι συνειδητοποιούμε ότι πολλοί μοιράζονται τον πόνο μας, σας ζητάμε να διοχετεύσετε την απογοήτευσή σας με θετικούς και εποικοδομητικούς τρόπους».

Σύμφωνα με την αστυνομία του Φέργκιουσον, οι αστυφύλακες δεν έκαναν χρήση των όπλων τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων 24 ωρών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν πυκνούς πυροβολισμούς τα ξημερώματα της Τρίτης, δημιουργώντας υπόνοιες ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές είχαν στόχο να τραυματίσουν αστυνομικούς.

Την παραστρατιωτική φύση της αστυνομίας στις ΗΠΑ και τα προβλήματά της στις σχέσεις της με μειονότητες σχολίασε ο διευθυντής της υπηρεσίας ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζεΐντ Ραντ αλ Χουσεΐν, τονίζοντας την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό νεαρών μαύρων που πεθαίνουν από χέρι αστυνομικών.

Δύο εκδοχές για τα κρίσιμα λεπτά του φόνου

Επειτα από μια μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, που άρχισε στις 20 Αυγούστου, το σώμα των ενόρκων που εξέτασε τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν αποφάνθηκε ότι «δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί δικαστική δίωξη για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον», όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μακάλοχ.

Αποτελούμενο από 12 πολίτες -εννέα λευκούς και τρεις μαύρους- το σώμα των ενόρκων υπερασπίστηκε την απόφασή του, τονίζοντας ότι «πρέπει να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τις εικασίες». Στις 25 συνεδριάσεις του, εξέτασε 60 μάρτυρες, οι οποίοι παρουσίασαν διαφορετικές και συχνά συγκρουόμενες εκδοχές για τα δύο κρίσιμα λεπτά που κατέληξαν στον θάνατο του νεαρού μαύρου, με 12 σφαίρες από το όπλο του λευκού αστυνομικού στο σώμα του.

Το βέβαιο είναι ότι το μοιραίο μεσημέρι της 9ης Αυγούστου, ο Ουίλσον οδηγούσε το αστυνομικό του όχημα σε κεντρικό δρόμο του Φέργκιουσον, στην Πολιτεία Μιζούρι, όταν πληροφορήθηκε από τον αστυνομικό ασύρματο ότι δύο νεαρά άτομα είχαν μόλις ληστέψει πουράκια από ένα κατάστημα της περιοχής. Λίγο αργότερα εντόπισε τον Μπράουν και τον φίλο του, Ντόριαν Τζόνσον, να περπατούν προς την κατεύθυνσή του και, βάσει του παρουσιαστικού τους, τους θεώρησε ύποπτους για τη ληστεία. Πλησίασε με το αυτοκίνητο τον Μπράουν και του ζήτησε να σταθεί στην άκρη του δρόμου, για να ακολουθήσει φιλονικία, στη διάρκεια της οποίας το όπλο του Ουίλσον πυροβόλησε δύο φορές. Ο Μπράουν έφυγε τρέχοντας και κάποια στιγμή γύρισε πίσω, προς την κατεύθυνση του Ουίλσον. Στα επόμενα δευτερόλεπτα δέχθηκε δύο ριπές από σφαίρες, την τελευταία στο κεφάλι, για να πεθάνει ακαριαία.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Μπράουν υποστήριξαν ότι ο 18χρονος προσπαθούσε να παραδοθεί, έχοντας υψώσει τα χέρια του, όταν δέχθηκε τις μοιραίες σφαίρες, κάτι που επιβεβαίωσαν ορισμένοι εκ των μαρτύρων. Αντίθετα, η υπεράσπιση του Ουίλσον ισχυρίστηκε ότι ο αστυνομικός βρισκόταν σε νόμιμη αυτοάμυνα, καθώς η ζωή του απειλούνταν. Ο ίδιος ο Ουίλσον κατέθεσε ότι, στη διάρκεια της φιλονικίας, ο Μπράουν όρμησε πάνω του «σαν δαίμονας» προσπαθώντας να του πάρει το όπλο και ότι στη συνέχεια, όταν στράφηκε προς το μέρος του, έψαχνε με το δεξί του χέρι να βρει κάτι στη ζώνη του, υπονοώντας όπλο.

Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ο άτυχος Αφροαμερικανός ήταν άοπλος, ενώ το πτώμα του βρέθηκε σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το αστυνομικό αυτοκίνητο – κάτι που δεν συνάδει εύκολα με την εκδοχή της «νόμιμης αυτοάμυνας». Οσο για το δικαστήριο της κοινής γνώμης των μαύρων έχει ήδη βγάλει την απόφασή του, όπως μαρτυρούν τα πλήθη που διαδηλώνουν με τα χέρια ψηλά…

Νύχτα πυροβολισμών στο Φέργκιουσον

Το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον άκουγε προσεκτικά τη φωνή από τα μεγάφωνα. Οταν έγινε σαφές ότι ο 28χρονος αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον δεν πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη για τις 12 σφαίρες που «φύτεψε» στο σώμα του 18χρονου Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου, μία γυναίκα ξέσπασε σε λυγμούς. Ηταν η μητέρα του Μπράουν, που εδώ και τρεισήμισι μήνες ζητάει δικαιοσύνη για τον γιο της. Εν συνεχεία η αστυνομία ζήτησε από το όλο και πιο οργισμένο πλήθος να διαλυθεί, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται για παράνομη συνάθροιση. Κάπως έτσι, με κραυγές «δολοφόνοι» από την πλευρά των συγκεντρωμένων και ρίψη δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας, ξεκίνησε μια νύχτα χάους στο Φέργκιουσον. Οταν ξημέρωσε η Τρίτη, πολυάριθμα καταστήματα είχαν λεηλατηθεί και δεκάδες αυτοκίνητα είχαν πυρποληθεί στην πλευρά της πόλης όπου ζουν κυρίως μαύροι. Με το πρώτο φως της ημέρας, οι αρχές ειδοποιήθηκαν ότι υπάρχει πτώμα μαύρου άνδρα σε πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Μάικλ Μπράουν, χωρίς να είναι σαφές αν αυτός ο ύποπτος θάνατος έχει κάποια σχέση με τα γεγονότα.

Παράλληλα, δεκάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν από το πρώτο κιόλας βράδυ σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, ενώ ακόμη περισσότερες είχαν προγραμματισθεί για χθες. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες μαζί με την οικογένεια του Μπράουν, ο γνωστός Αφροαμερικανός ιερέας Αλ Σάρπτον δήλωσε ότι θα συζητηθούν η διοργάνωση κινητοποιήσεων, οι μέθοδοι άσκησης πίεσης για αλλαγή της νομοθεσίας και η χρήση στοχευμένων μποϊκοτάζ.

Η οικογένεια του Μπράουν ζητεί την ψήφιση νόμου που θα υποχρεώνει τους αστυνομικούς να φορούν μικροκάμερες. Ενώ το Φέργκιουσον φλεγόταν, ο αστυνόμος Γουίλσον, που έλαβε τον Αύγουστο υποχρεωτική άδεια μετ’ αποδοχών και τον Οκτώβριο παντρεύτηκε, ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή