Ενδιάμεσος σταθμός για συμφωνία το Παρίσι

Ενδιάμεσος σταθμός για συμφωνία το Παρίσι

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Παρίσι μετατίθεται από σήμερα και για δύο 24ωρα η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τριμερούς των πιστωτών της χώρας, μετά την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να επιδιώξει τη διά ζώσης επίλυση των πολλών εκκρεμοτήτων που χωρίζουν Αθήνα και τρόικα. Παρά τους τόνους αισιοδοξίας που καλλιεργήθηκαν από κάποιους, η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για μια ιδιαιτέρως χρήσιμη και κρίσιμη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν χθες ότι το Παρίσι θα αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα και, συνεπώς, δεν ανέμεναν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη γαλλική πρωτεύουσα. Προσέθεταν, δε, ότι στόχος είναι να αποσαφηνιστεί και η κοινή θέση της τρόικας καθώς βλέπουν τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ αλλά και της Ε.Ε. να προσέρχονται με διαφορετικές προσεγγίσεις που, ουσιαστικά, καθιστούν δυσχερή τόσο τη διάγνωση της πραγματικής απόστασης όσο και την αναζήτηση συμφωνίας.

Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος είχαν, χθες βράδυ, μακρά συνεργασία με στόχο τη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων ενόψει της συνάντησης με την τριμερή. Στη σύσκεψη του Μαξίμου συμμετείχαν, επίσης, οι Γκ. Χαρδούβελης, Στ. Παπασταύρου, Χρ. Λαζαρίδης και ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να εγκαταλείπει, σταδιακά, την προβολή κυρίως πολιτικών επιχειρημάτων (όπως ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης ή νίκης του ΣΥΡΙΖΑ) και να αντιλαμβάνεται ότι η εξέλιξη της αξιολόγησης θα κριθεί στο πεδίο των τεχνικών και οικονομικών δεδομένων. Αλλωστε, σε σχέση με την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών στο Παρίσι, αλλά και τη διά ηλεκτρονικών μηνυμάτων διαπραγμάτευση που ακολούθησε, πολλά έχουν αλλάξει. Η Αθήνα αποδέχεται, προφανώς, την ύπαρξη της προληπτικής γραμμής από την Ευρωζώνη ενώ έχει πλέον σαφή εικόνα για τη βούληση του ΔΝΤ (και χωρών της Ευρωζώνης) το Ταμείο να παραμείνει στα ελληνικά πράγματα. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, η εκδοχή που είχε παραδεχθεί, προ εβδομάδων, ο κ. Γκ. Χαρδούβελης, αυτή του ΔΝΤ ως χρηματοδότη μέσω δικής του πιστοληπτικής γραμμής, βρίσκεται στο τραπέζι της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσέρχεται στις σημερινές συναντήσεις στο Παρίσι με σειρά προτάσεων για τα 19 σημεία της τρόικας, αλλά και με δεδομένους στόχους, όπως την αποτροπή νέων δημοσιονομικών μέτρων, την απόκρουση του αιτήματος για άμεσες περικοπές στις συντάξεις και την άρνηση αλλαγών στο εργασιακό (ομαδικές απολύσεις). Η εκτίμηση είναι ότι, δεδομένης της προόδου που έχει υπάρξει στη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» του ελληνικού προγράμματος, οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν αμέσως μόλις επιτευχθεί η συμφωνία για την αξιολόγηση. Προς αυτό κατέτειναν και όσα είπε, μετά τη μακρά σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος και εκτίμησε ως εφικτή την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι για την «επόμενη μέρα» θα υπάρξει «πολιτική συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους», με τις όποιες τεχνικές λεπτομέρειες να επιλύονται αμέσως μετά και, πάντως, πριν από την προεδρική εκλογή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά, επανέφερε το ενδεχόμενο μιας μικρής, τεχνικού χαρακτήρα, παράτασης του ισχύοντος προγράμματος για λίγες εβδομάδες, έως ότου οριστικοποιηθεί η «επόμενη μέρα». «Η συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης… που είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή