Το παρασκήνιο της συνάντησης

Το παρασκήνιο της συνάντησης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα από την κυβέρνηση, ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν σαφές: μία διά ζώσης συνάντηση με την τρόικα θα έπρεπε να επιδιωχθεί πάση θυσία, εντός των ημερών. Αυτή οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, σε κύκλο τηλεφωνικών επαφών που είχαν οι Γκίκας Χαρδούβελης, Σταύρος Παπασταύρου και Τάσος Αναστασάτος με την τρόικα, αλλά και το Euroworking Group. Είχαν προηγηθεί, κατά πληροφορίες, επαφές του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με Βρυξέλλες, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και ΔΝΤ, με στόχο την απεμπλοκή αλλά και την «κατανόηση» των πολιτικών δεδομένων της τρέχουσας συγκυρίας.

Πρωταρχικός στόχος για την κυβέρνηση ήταν η έλευση της τρόικας στην Αθήνα, εξέλιξη που, εκ των πραγμάτων, θα σηματοδοτούσε την είσοδο της αξιολόγησης στην τελική της φάση, καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμούσε την αποχώρηση των ελεγκτών χωρίς συμφωνία. Εντέλει και ενώ η κυβέρνηση προχωρούσε στην κοινοποίηση νέων θέσεων προς την τριμερή (κατάργηση 15ετίας για κατώτατη σύνταξη, επιχειρηματολογία για τα μεγέθη του προϋπολογισμού), η ελληνική πλευρά πρότεινε την πραγματοποίηση της συνάντησης σε «ουδέτερο έδαφος». Η επιστροφή στο Παρίσι, 2,5 μήνες μετά τη συνάντηση που είχαν εκεί οι δύο πλευρές, θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμη καθώς θα βοηθήσει στην επίλυση διαφορών, ωστόσο, όπως σημείωναν στελέχη με γνώση της διαπραγμάτευσης, ουδείς μπορεί να προεξοφλεί συμφωνία. Ως προς την οριστικοποίηση της συνάντησης φαίνεται ότι υπήρχε υστέρηση στην ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ, εξ ου και στελέχη του δήλωναν χθες το πρωί την έκπληξή τους. «Δεν είχαμε ενημέρωση για το τι επέβαλε αυτή τη συνάντηση στο Παρίσι. Εάν, βεβαίως, είναι να αρθούν κάποια ενδιάμεσα εμπόδια μέχρι να έρθει η τρόικα, το βλέπω θετικό. Είναι, όμως, μια εξέλιξη για την οποία μέχρι τώρα δεν έχω καταλάβει ποια σκοπιμότητα την επιβάλλει», επεσήμανε (99,5) ο κ. Π. Ρήγας, γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ.

Η ελληνική αποστολή

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα είναι μικρότερη σε σχέση με το «Παρίσι Nο 1». Πλην του κ. Γκ. Χαρδούβελη, στη γαλλική πρωτεύουσα επρόκειτο να μεταβούν οι Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Βρούτσης, Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Μαυραγάνης, Τ. Αναστασάτος, ο Χρ. Πρωτόπαπας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (έμεινε εκτός αποστολής ο κ. Κυρ. Πιερρακάκης) και από το επιτελείο Σαμαρά ο κ. Χρύσ. Λαζαρίδης και, σε πείσμα μιας ίωσης που τον ταλαιπωρεί, ο κ. Στ. Παπασταύρου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή