Χρυσοχοΐδης: Προχωρούν τα δύο έργα

Χρυσοχοΐδης: Προχωρούν τα δύο έργα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητα ότι τόσο η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου όσο και η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου τελικά θα υλοποιηθούν μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο εξέφρασε χθες ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα ανακοίνωσε την άμεση δημοπράτηση των αντιπλημμυρικών έργων στον Φαληρικό Ορμο ως δείγμα της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στο έργο. Το ζητούμενο τώρα είναι με ποιο τρόπο θα υλοποιηθούν τα έργα αν η Ε.Ε. επιμείνει στην άρνησή της να τα χρηματοδοτήσει.

Οι αντιρρήσεις της Επιτροπής απέναντι στη χρηματοδότηση των δύο έργων φαίνεται ότι έχουν εκφραστεί εδώ και καιρό, όταν ξεκίνησε η διαδικασία προέγκρισης των μεγάλων έργων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν είχε ήδη από το καλοκαίρι εκφράσει τις πρώτες τις αντιρρήσεις, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να αφαιρέσουν τα δύο έργα ανάπλασης από τον κατάλογο των προς «προέγκριση» έργων. Το σκεπτικό των κοινοτικών αξιωματούχων ήταν ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε άλλους τομείς, ενώ η υπερδέσμευση των πόρων (overobooking) φθάνει το 35-40%.

Ακολούθησε δεύτερο e-mail το το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και η απαίτηση τέθηκε πλέον επιτακτικά: ή αφαιρείτε τα δύο έργα από τον κατάλογο ή η Επιτροπή δεν πρόκειται να προεγκρίνει κανένα. Η απάντηση (συμμόρφωση) των ελληνικών Αρχών επρόκειτο να σταλεί χθες.

Η δημοσιοποίηση της εξέλιξης προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Αθήνα. Ενας από τους λόγους είναι ότι τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών παρουσιάζουν σταθερά τα δύο έργα ως έτοιμα (ή σχεδόν έτοιμα) προς δημοπράτηση την τελευταία διετία. Ωστόσο, η παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών ήταν και πάλι καθησυχαστική. «Η Επιτροπή δεν απέρριψε τίποτα. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τα δύο έργα, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Για να μην πάνε πίσω τα υπόλοιπα έργα από τα 5 δισ., που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, προχωρούμε στην έγκριση του προγράμματος χωρίς τα δύο έργα, αλλά ταυτόχρονα γι’ αυτά τα έργα συνεχίζουμε τις μελέτες, ολοκληρώνουμε τους φακέλους, ώστε να επανέλθουμε σε συζητήσεις με την Επιτροπή», δήλωσε χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης. Και εξήγγειλε την πραγματοποίηση διαγωνισμού μέσα στις επόμενες ημέρες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων του Φαληρικού Ορμου (εκτιμώμενος προϋπολογισμός περί τα 50 εκατ. ευρώ). «Ξεκινάμε από σήμερα να κατασκευάζουμε τα αντιπλημμυρικά έργα στο Φαληρικό Δέλτα, γιατί είναι έργα αναγκαία για την προστασία της ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος στην περιοχή», ανέφερε. «Στη χώρα αυτή κάνει κουμάντο η κυβέρνηση». Σε ερώτηση της «Κ», ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα δημοπρατηθούν βάσει της μελέτης ανάπλασης και όχι με νέα μελέτη, ως αυτόνομο έργο. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι το υπουργείο θα πρέπει πιθανότατα να δημοπρατήσει ταυτόχρονα και τα κυκλοφοριακά/οδικά της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου (περίπου 110 εκατ. ευρώ), καθώς τα δύο έργα είναι αλληλοσυμπληρούμενα.

Αντιδράσεις

Οπως ήταν επόμενο, οι εξελίξεις προκάλεσαν την έντονη ενόχληση των Ιδρυμάτων Ωνάση και Νιάρχου (το πρώτο χρηματοδότησε διαγωνισμό για την Πανεπιστημίου και το δεύτερο την εκπόνηση των μελετών ανάπλασης για τον Φαληρικό Ορμο). Χαρακτηριστικά είναι τα όσα σχολίαζαν χθες πηγές του Ιδρύματος Νιάρχου: «Το 2010 το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από το Ιδρυμα να χρηματοδοτήσει τις μελέτες προκειμένου να μη χαθεί χρόνος, να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με το Κέντρο Πολιτισμού στο τέλος του 2015. Οπως αποδεικνύεται, όμως, δεν υπήρχε καμία εξασφάλιση για τη χρηματοδότηση, αφού το έργο τελικά “έχασε” το ΕΣΠΑ (για μια σειρά από αιτίες, μεταξύ των οποίων η ιδέα στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης να προτείνουν τον όρμο για λιμένα κρουαζιέρας) και τώρα η ένταξή του στο ΣΕΣ 2014-2020 διακυβεύεται», αναφέρει η ίδια πηγή. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Ιδρύματος Ωνάση, που χαρακτήρισε «λυπηρή» την εξέλιξη. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί η τόλμη, η ικανότητα και η θέληση να μη στερηθεί η Αθήνα την αλλαγή της», αναφέρει. Το έργο της Πανεπιστημίου αντιμετωπίζει και έναν επιπρόσθετο κίνδυνο, καθώς εκκρεμεί η έκδοση απόφασης του ΣτΕ ύστερα από προσφυγή εναντίον του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή